Mening
Blog: About a Walk

In 2015 startte Dave Fisser met A Walk in the Park, een bijna gratis meerdaags (muziek)festival in het Voorburgse park Vreugd en Rust. Het evenement draaide vijf jaar. In 2015 nog zonder subsidie van de gemeente; in de vier jaren daarna ging er 142.400 euro gemeenschapsgeld heen.

Na de Walk 2019 stopte Dave. De kosten liepen almaar op, sponsoren haakten af en de gemeente was niet van plan het festival te redden. In een vergadering van de gemeenteraad liet verantwoordelijk wethouder Astrid van Eekelen (VVD) weten dat Dave de businesscase niet meer rond kreeg.

De wethouder gaf tegelijk – we schrijven juli 2019 – aan wel weer naar een subsidie te willen kijken als ‘andere partijen’ iets wilden gaan organiseren, ook al was het een kopie van Walk in the Park.

Door corona gebeurde er in 2020 en 2021 niets. In februari van dit jaar berichtte Van Eekelen de gemeenteraad over het eind van de Vlietdagen. Met name in Voorburg was er geen animo meer bij de ondernemers om dit tweedaagse evenement nog langer met Leidschendam te dragen.

Aan de Vlietdagen (ook gratis) spendeerde de gemeente, via organisator DB Aktiviteiten, 135.000 euro, in coronatijd nog bijna 100.000 euro.

Als ‘gebaar’ naar de ondernemers in het Huygenskwartier Voorburg en het Damcentrum Leidschendam kende Van Eekelen beide ondernemersverenigingen elk 35.000 euro extra subsidie toe. Voor het organiseren van ‘eigen’ evenementen.

En zie daar. Dave Fisser meldt zich met A Walk Downtown, een mix van A Walk in the Park en Vlietdagen. Prompt verleent de gemeente de 35.000 euro subsidie. Waarbij wethouder Van Eekelen gevoeglijk vergeet wat zij in 2019 zei over ‘anderen’.

Nu was de VVD in 2019 al pleitbezorger voor behoud van A Walk in the Park. Net als oppositiepartij GBLV. Destijds was het politiek kennelijk niet haalbaar. Nu ze beiden in een coalitie zitten, wel.

Hoe dan ook, het staat buiten kijf dat Dave weer iets moois heeft neergezet. Minpunt, het ‘gratis’ is er van af. Vrijdag- en zaterdagavond moesten degenen die de festivaltoppers op het Stationsplein wilden bewonderen, een paar tientjes neerleggen.

Voor de Voorburgse party-elite geen probleem, maar voor de inwoners met een kleine beurs wel. En als de gemeente er dan toch subsidie voor geeft zou het toch wel dienen dat het festijn voor alle inwoners bereikbaar is. Met de nadruk op alle.

De gemeente zou dat als subsidievoorwaarde moeten hanteren, eventueel gekoppeld aan het geven van meer subsidie. Maar ja, of dat met een liberaal college van B&W daar aan wil.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter