Activiteiten
Sportartsen geven tips voor CPC
De CPC-loop komt er weer aan op 25 september. Bij de HMC-ziekenhuisgroep (Antoniushove, Bronovo, Westeinde) is men al met deze loop bezig: ‘Vol goede moed trekken we de hardloopschoenen aan. Maar pas op: met al dat sporten liggen ook blessures op de loer’. HMC-sportartsen Robert van Oosterom en Peter van Veldhoven zien dagelijks gekwetste spieren, botten, knieën, liezen en andere geblesseerde lichaamsdelen van topsporters en ‘gewone’ sporters. Hoe blijf je fit én beweeg je veilig? Robert en Peter geven tips’:

Tip 1: Bouw het sporten op

,,Blessures ontstaan vaak door te snel te willen. Stel niet direct te hoge doelen. Begin rustig en bouw jouw sportschema met 10 procent per week op.”

Nu nog als beginnende hardloper trainen voor een lange afstand op de CPC-loop is niet verstandig. Maar heb je de smaak te pakken om ook na de CPC-loop te trainen? Opbouwschema voor hardlopers zijn te vinden op:

Tip 2: Wees de klacht voor

,,Het duurt vaak een tijdje voordat klachten ontstaan. Overbelasting begint daarentegen vaak al iets eerder. Je merkt pas later dat er klachten ontstaan en als je klachten hebt ben je eigenlijk al te laat. Daarom is opbouw dus zo belangrijk: stoppen voor de klacht zich aandient.”

Tip 3: Luister naar je lichaam

,,Bij het hardlopen verbetert de conditie vrij snel. Maar het lichaam, het bewegingsapparaat, heeft veel meer tijd nodig om aan die hardloopbelasting te wennen. Het gebeurt vaak dat mensen een pijntje ervaren en denken ‘dat hoort erbij’. Ze lopen door, maar vaak levert dat juist niet veel goeds op. Stop dus als je tijdens het lopen ergens pijn blijft houden.”

Tip 4: Omgaan met warmte

,,Als de weersomstandigheden ineens veranderen naar 5-10 graden warmer op de wedstrijddag, pas je ambities en snelheid aan! Zorg dan ook voor een petje en koel jezelf af door water in de nek te gooien.”

Tip 5: Train op drinken

,,Train op het drinken. Probeer in de training uit wat je lekker vindt, gewoon water, een isotone dorstlesser van een bekend merk of maak je eigen sportdrank van water, siroop en een snufje keukenzout. Een 5 km kan in principe wel zonder extra vochtintake, maar vanaf een uur hardlopen is extra vochtinname wel verstandig, zeker als het warmere omstandigheden zijn. In dat geval is een isotone dorstlesser aan te bevelen.”

Sportgeneeskunde in HMC

U heeft een blessure en wilt een snelle diagnose en effectieve behandeling. Of u wilt advies of u (meer) kunt gaan sporten. Dan kunt u terecht bij de sportartsen van HMC Ook bieden wij sportkeuringen en preventief medisch onderzoek (health checks) voor particulieren en bedrijven.

De sportartsen van HMC staan zowel amateur- als professionele sporters bij. Zij behandelen blessures maar geven ook advies. Daarnaast ondersteunen zij mensen met een chronische ziekte of handicap bij het sporten. Ook als u nog niet sport maar overweegt hiermee te beginnen, kunt u bij HMC terecht voor advies en/of een keuring. (bron  HMC)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter