Mening
U zegt het maar: Klein Plaspoel Polder, een vergeten gebied
‘Niet alleen vlot het maar niet met de bouw van nieuwe woningen in Klein Plaspoel Polder – het voormalig Totalgebouw staat al jaren leeg en is half gesloopt, ook het Triadome staat al jaren leeg en het terrein wordt steeds verder overwoekerd door onkruid -, maar ook het onderhoud van wegen, stoepen en groen vindt nauwelijks meer plaats. Als je langs het leegstaande gebouw (voormalig Totalgebouw) in de Nieuwe Havenstraat loopt, zijn de stoepen verzakt, tegels liggen schots en scheef, en groeit het onkruid tot ver over de stoepen. Afval wordt her en der gedumpt en nauwelijks opgeruimd. ’s Avonds staan er verschillende auto’s geparkeerd die steeds verschillend bezoek krijgen.
Op het voormalig terrein van Avalex en de gemeentewerf werd een bloemrijkmengsel ingezaaid. Nadat de zaden optimaal zouden zijn uitgekomen, zouden natuurvriendelijke speelmaterialen worden geplaatst en de hekken om dit gebied worden verwijderd, zodat het gebied voor iedereen toegankelijk zou worden. Dit werd ons in februari al beloofd door de gemeente. Zou, want er is, na het inzaaien, niets meer gebeurd. Geen speelterrein en de hekken staan er nog steeds.
Aan de voorkant van het voormalig Totalgebouw is het terrein niet alleen overwoekerd met onkruid, maar ligt langs en achter de hekken veel vuil dat bij de containers wegwaait die bij het Tankstation Damsigt staan. Ook daar is de stoep zo verzakt, dat je makkelijk kunt vallen.
Ook rond de nieuwe Plapoelhaven ziet het er onverzorgd uit. Bij de nieuwe brug is inmiddels een gat ontstaan in het wegdek aan de kant van de Plaspoelstraat. De kinderspeelplaats is niet klaar, waardoor ook daar het onkruid meer dan een meter hoog staat. Een prachtige plek voor eenden, zwanen en ganzen, waardoor het er vol met vogelpoep ligt. Rond het water van de Plaspoelstraat en Dokter van Zeelandstraat ligt veel kapot glas en aardewerk in het zand. Ook daar tiert het onkruid welig. De straat aan de kant van de Plaspoelhaven wordt weer open gemaakt. En bij de onafgemaakte speelplaats staat wederom een auto van een Telecommunicatiebedrijf. Op de nieuwe Plaspoelbrug en ervoor op straat, zijn met spuitbussen allerlei tekens aangebracht.
In de hele wijk groeien grasaren, die o zo gevaarlijk zijn voor hond en kat. De prullenbakken worden te weinig geleegd en de hondenpoepzakjes zijn al meer dan een week op. Toch merkwaardig, want de hondenbelasting is nog niet afgeschaft.
In de Dokter van der Stamstraat groeien de brandnetels langs de stoep en de perkjes aan de kant van de flat zien er armzalig uit. De voormalige parkeerplaatsen in de Dokter van der Stamstraat zijn afgezet met paaltjes. Daar stonden in het verleden nog bloembakken, nu groeit ook daar het onkruid tussen de straatstenen door.

De stoep is zo vaak open gegaan voor de aanleg van het glasvezelnet, dat ook daar de tegels zo scheef liggen dat je er makkelijk kunt vallen. In de Dokter Huijserstraat hebben bewoners al geklaagd over de door de aannemer achtergelaten gaten in de stoep, maar hebben bij de gemeente nog geen gehoor gekregen.De aanblik van de wijk is troosteloos: een half afgebroken gebouw met puin op het terrein, een leegstaand gebouw met overwoekerde tuin, slecht onderhouden stoepen, bossen onkruid van meer dan een meter hoog en veel zwerfafval op de grasvelden en rond de her en der geplaatste hekken.

Een groot contrast met Voorburg: als je vanaf de Oude Trambaan naar Voorburg loopt, zijn de stoepen keurig recht, in de perken in de middenberm staan planten en bloemen die een groot deel van het jaar bloeien en deze perken worden zeer regelmatig onderhouden en er ligt nauwelijks of geen zwerfafval’.

(Tamara Winkler)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter