Nieuws
Treinverkeer grotendeels plat
Het treinverkeer in het westen ligt vandaag grotendeels plat. Dit door een staking van het NS-personeel in de standplaatsen Leidschendam, Den Haag, Leiden, Rotterdam en Dordrecht. Die duurt tot morgenochtend 4 uur. De NS zet geen bussen in om reizigers toch te kunnen vervoeren. De metro tussen Den Haag en Rotterdam via Leidschendam-Voorburg rijdt wel.
NS adviseert reizigers van, naar en binnen deze regio alternatief vervoer te kiezen of hun reis uit te stellen. Om te zien of er toch nog een trein rijdt adviseert de NS reizigers de reisplanner te raadplegen. De spoorwegen proberen via de stations Alphen aan den Rijn, Hoofddorp, Gouda, Haarlem en Lage Zwaluwe toch nog een verbinding met de rest van het land per spoor mogelijk te maken.
De staking is uitgeroepen door de vakbonden FNV Spoor, VVMC en CNV na het stuklopen van de cao-onderhandelingen over meer loon en een betere balans tussen werk en vrijetijd voor de NS-werknemers. De NS stelt dat men daar het geld niet voor heeft. Het aantal reizigers is nog niet terug op het niveau van voor corona, het rijk stopt de speciale coronasteun na dit jaar, de kosten stijgen en de spoorwegen hebben een groot personeelstekort.
De staking heeft volgens NS ook grote gevolgen op het treinvervoer. Het stakingsgebied speelt namelijk een belangrijke rol in de dienstregeling en dat maakt dat ook in de rest van het land reizigers hinder ondervinden van de staking. Dit betekent dat reizigers rekening moeten houden met langere reistijden en vaker overstappen. Thalys en Eurostar rijden volgens de normale dienstregeling. IC Brussel rijdt minder vaak, maar met gebruikelijke stop op Rotterdam Centraal.

Eerder werd er al gestaakt bij het spoor in Noord-Nederland. Komende week zijn Noord Holland (maandag), Midden Nederland (dinsdag) en het oosten en zuiden (woensdag) aan de beurt. Vooral de staking van dinsdag zal grote impact hebben op de reizigers. In dat gebied ligt station Utrecht: knooppunt van de NS.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter