Nieuws
Andere Oekraïnse vluchtelingen naar opvang

In de langdurige opvang voor Oekraïnse vluchtelingen aan de Vlietweg 16/17, komen andere vluchtelingen dan de 136 waarvoor de gemeente volgens een overeenkomst uit maart van dit jaar, verantwoordelijk was.

De 136 zaten oorspronkelijk in een hotel in Naaldwijk doch zijn later verspreid over andere opvangplekken buiten Leidschendam-Voorburg. Nu de opvang aan de Vlietweg gaat starten, komen daar Oekraïnse vluchtelingen uit diverse locaties in de hele regio. Bij het aanmeldpunt Broodfabriek in Rijswijk wordt bepaald wie er naar Leidschendam-Voorburg gaan.

Deze week start de opvang aan de Vlietweg. Er zijn daar twee verdiepingen van het kantoorpand ingericht voor die opvang. Geleidelijk moeten er daarna meer Oekraïnse vluchtelingen een onderkomen vinden. Uiteindelijk zo’n 200.

In maart had de gemeente volgens regionale afspraken noodopvang voor 136 Oekraïnse vluchtelingen moeten regelen. Toen dat niet snel lukte doch elders, in de gemeente Westland (hotel Naaldwijk), wel zag de gemeente daarvan af. De 136 zaten ‘namens Leidschendam-Voorburg’ in Naaldwijk, aldus oud-wethouder Floor Kist. De gemeente was ook voor deze groep ‘verantwoordelijk’, zo deelde hij de gemeenteraad in juni mee.

Nu de opvang in Leidschendam-Voorburg start blijkt de groep van 136 in de praktijk niet meer te bestaan. Ze zitten ook niet meer bij elkaar in het Naaldwijkse hotel. De gemeenteraad is daarover echter niet geïnformeerd. In plaats daarvan komen er nu Oekraïnse vluchtelingen uit diverse opvangen. Tegelijk is de taakstelling voor Leidschendam-Voorburg verhoogd van 136 naar 204.

Apart probleem blijven de Oekraïnse vluchtelingen die bij particulieren in Leidschendam-Voorburg zitten. Voor de zomervakantie waren dat er zo’n 200. Hoeveel het er nu zijn is onbekend. Zij kunnen niet naar Vlietweg 16/17. Dat moet via de Broodfabriek geregeld worden. Daartoe moeten zij er eerst wel weg moeten/willen bij hun particuliere opvang.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter