Nieuws
Eerste 50 Oekraïnse vluchtelingen komen maandag

Aanstaande maandag komen de eerste 50 Oekraïnse vluchtelingen aan bij de langdurige opvang Vlietweg 16/17 Leidschendam. Ze zitten nu nog in crisisopvang (hotels) in Rijswijk. In het voormalige kantoorpand zijn nu drie etages verbouwd voor het verblijf van de vluchtelingen. Ze blijven daar twee jaar met een mogelijke uitloop tot 3,5 jaar. Uiteindelijk worden er 220 tot 230 vluchtelingen gehuisvest. Het hele pand moet tegen de kerst bewoonbaar zijn.

De vluchtelingen krijgen in het gebouw een eigen woning bestaande uit twee kamers. De woningen zijn er voor 2, 3 en 4 personen. Wie er precies komen – alleenstaanden, gezinnen, kinderen, ouderen – is nog onbekend. Dat wordt in de Broodfabriek Rijswijk (coördinatiepunt) beslist. Wel wordt getracht mensen uit dezelfde stad of streek bij elkaar te brengen.

De vluchtelingen moeten in principe alles zelf doen: schoonmaken, wassen, koken. Alleen zijn de keukens in het pand nog niet klaar. De eerste maand wordt daarom eten aangeleverd. Daarna kunnen de vluchtelingen gaan koken op de begane grond waar 18 kookplekken zijn. Op de zesde etage zijn 18 doucheruimten gemaakt voor de bewoners. Voor mindervaliden is er een aparte wc en douche gemaakt. Er zijn aparte ruimten met wasmachines en drogers.

In het pand worden geen speciale activiteiten voor de vluchtelingen georganiseerd. Daartoe moeten ze naar sportverenigingen, wijkcentra en maatschappelijke organisaties. De vluchtelingen krijgen een Ooievaarspas zodat een en ander voor hen gratis is. Er komt wel een ontmoetingsruimte. Buiten wordt een kleine speelvoorziening voor kinderen opgezet. De kinderen kunnen naar school aan De Haar (Leidschendam) of een andere school. De ouders kiezen zelf. Ook de medische verzorging (huisarts, tandarts) is buiten de deur.

De kamers zijn ingericht met spullen uit de kringloop: tafel, stoelen, kast, bedden, mokken, borden, bestek. Stapelbedden zijn aangekocht. Bij de ombouw is verder gebruik gemaakt van alles wat nog bruikbaar was in het kantoorpand. Daarnaast zijn er de nodige spullen gekomen van VMBO-school Veurs Voorburg. Die is verhuisd naar een nieuw pand en had dus veel zaken niet meer nodig (tafels, stoelen, keukeninrichting). Voor de verdere inrichting moeten de vluchtelingen zelf zorgen.

In Vlietweg 16/17 is een nieuwe wifi-installatie aangebracht zodat de vluchtelingen een optimale verbinding kunnen maken met het thuisfront. Voor een tv moeten ze desgewenst zelf zorgen.

In eerste instantie is de receptie 24 uur per dag, zeven dagen per week bemenst. De in- en uitgang zit dicht. Vanaf de receptie moet de voordeur geopend worden. Al naar gelang de ontwikkelingen wordt dat regime mogelijk aangepast. In het pand worden vrijwilligers ingezet. Dat wordt gecoördineerd door het Leger des Heils.

Op een aantal etages zitten nog ondernemers met hun bedrijf. De laatste huurcontracten lopen 31 oktober af. Daarna moeten zij het pand verlaten.

Bij de ombouw is gebruik gemaakt van een vaste aannemer waarmee de gemeente samenwerkt en de onderhoudsploeg van de eigenaar van het kantoorpand. De grootste uitdagingen waren de elektrische voorzieningen, de douchevoorzieningen met water aan- en afvoer, het brandmeldsysteem en de noodverlichting die beiden aangepast moesten worden. ‘Het is een grote meevaller dat we nu al zo ver zijn gekomen’, aldus een betrokkene verwijzend naar bouwvak, personeelstekorten in de bouw en problemen bij de levering van spullen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter