Activiteiten
Hij staat er weer: de Tong Tong Fair 2022

De geuren, de klanken, een warm welkom … de Tong Tong Fair is terug op het Malieveld. Tot en met zondag 11 september staan de kraampjes met exotische vruchten en lekkernijen, kleurige (batik) kleding, en verfijnd kunstwerk en sieraden in de bekende witte tenten.

Natuurlijk is er veel muziek:  van krontjong tot Indorock, maar ook fusion-gamelan, tifa slagwerk en country. Wieteke van Dort en Ais Lawalata ontbreken niet, er is een ‘Ode aan Anneke Grönloh’. In de ‘Studio Tong Tong’ zijn boekpresentaties en talkshows. Op het Tong Tong Podium vinden dansoptredens plaats; klassieke Javaanse en Balinese dansen, afgewisseld met moderne Indonesische dansvormen en Polynesische ensembles. Wie zelf zo wil leren dansen, kan deelnemen aan een workshop. Op het uitgebreide programma staan verder kookdemonstraties over ‘snoepjes van toen’, vegan lemper en ‘gula-djawa fudge’. En in de Eetwijk kan weer heerlijk worden gesmuld van cendol, gulay kambing, ketoprak en tahoe petis.

Maar de Tong Tong Fair biedt meer. Er is ook ruimte voor verdieping in dit complexe stuk vaderlandse geschiedenis. In exposities wordt inzicht gegeven in de bijzondere verwevenheid van Indische, Indonesische en Nederlandse invloeden die mede de identiteit van de jongere generatie hebben gevormd. En de ontwikkeling staat niet stil – in het Indonesiëpaviljoen maakt de bezoeker ook kennis met de cultuur, natuur en de start-ups en producten van het hedendaagse Indonesië.

Na de eerste Pasar Malam in 1959 in De Haagse Dierentuin is het evenement de afgelopen 62 jaar veranderd. Van weemoedige herinnering aan ‘tempo doeloe’, via vreugdevol weerzien tot een hoopvolle kijk naar samenwerking en nieuwe plannen. De sterke band met Indonesië blijft immers de basis van het Indisch-zijn en van de Indische cultuur.

Tong Tong Fair 2022, nog t/m zondag 11 september: een ontmoeting tussen Oost en West in Den Haag, de Indische hoofdstad van de wereld. (tekst Ellen Koevoet, foto Tong Tong Fair/Serge Ligtenberg)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter