Nieuws
Plan om Julianaplein kleiner te maken

Er zijn plannen om het Koningin Julianaplein in Voorburg, hart van winkelcentrum Julianabaan, te verkleinen. Dat zou kunnen door tussen de Lenta (KJ Plein 32) en Ster Haarmode (KJ Plein 10) nieuwbouw te plegen.

Eenzelfde voornemen, nieuwbouw plegen, bestaat er voor het gebied voor de ‘blinde’ gevel van de Jumbo aan de Koningin Julianalaan tussen het Julianaplein en de Marcellus Emantslaan.

De nieuwbouw zou gevuld moeten worden met winkels uit de zogenoemde ‘zigzag’ (het stuk van het winkelcentrum tussen het Julianaplein en de Mgr. Van Steelaan) en winkels van de Prins Bernhardlaan, het ‘aanloopgebied’ van de Julianabaan.

De plannen vormen onderdeel van het voornemen om het winkelcentrum toekomstbestendig te maken. Het moet daartoe een ‘centrumgebied’ worden waar mensen niet alleen winkelen maar ook langdurig verblijven.

Door de plannen zou het winkelcentrum compacter worden met loopafstanden van hoogstens 500 tot 600 meter. Ook zou er een ‘looprondje’ door moeten ontstaan.

De ideeën zijn onthuld door Richard Koek, stedenbouwkundige bij bureau Rijnboutt, in een beraad met gemeenteraadsleden en omwonenden over de toekomst van de Julianabaan. Rijnboutt werkt in opdracht van de gemeente.

Voor het Koningin Julianaplein wordt op verzoek van de gemeenteraad de aanleg van een ondergrondse dan wel semi-ondergrondse parkeergarage bekeken alsmede de bouw van een Cultuurgebouw. Daar zouden Theater Ludens, Amco Theater, bibliotheek en omroep Midvliet in moeten komen.

Binnen de zogenoemde Klankbordgroep (beraad van gemeente met ondernemers en vertegenwoordigers van de Verenigingen van Eigenaren van woningen rondom het winkelcentrum) is er de nodige kritiek op de voornemens.

De groep heeft bovendien schetsen gezien die nog veel verder gaan. ,,Daar zijn we erg van geschrokken’’, aldus oud-gemeenteraadslid Monica Velù. De schetsen mogen echter niet met derden gedeeld worden.

Volgens Velù krijgt de gemeenteraad geen volledige informatie over de plannen om Julianabaan op te knappen. Onder druk van projectontwikkelaars wordt die opknapbeurt veel breder uitgelegd dan de bedoeling was, aldus het oud-gemeenteraadslid. Dat gaat ten koste van de omwonenden, het plein en de leefbaarheid, meent Velù.

De Klankbordgroep pleit er voor om niet naar een ‘kleine’ Julianabaan te kijken maar naar een grote waarbij Theater Ludens en Amco Theater op hun huidige plek aan het Feithplein zouden kunnen uitbreiden, de bibliotheek daar ook een plek krijgt en aan het plein zelf horeca wordt toegestaan. Dit alles met een verbinding naar de Julianabaan.

 

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter