Nieuws
Redder historische theekoepel overleden

Adrie Janssen, de man die door een reddingsactie het historische ‘Prieel Byvliet’ achter de Martinuskerk Oosteinde Voorburg van de ondergang redde, is op 86-jarige leeftijd overleden. Adrie had al langer gezondheidsproblemen.

Adrie startte zijn reddingsactie in 2015. Medio 2016 kon hij aankondigen dat zijn missie was geslaagd. De theekoepel in de kerktuin achter de Sint Martinuskerk dateert ongeveer 1900. Het geheel was totaal vervallen. Uiteindelijk kreeg het een nieuw rieten dak, werden de gebroken ramen hersteld, werd het houtwerk bewerkt en werd het geheel geschilderd. Ook de fundering werd vernieuwd; de vijver naast het prieel werd uitgebaggerd.

Begin 2015 startte Adrie Janssen een reddingsactie voor de vervallen theekoepel. Bij de koepel gaat het om een rijksmonument. Byvliet is de naam van een huis dat op de plaats van de huidige kerk (in 1895 tot stand gekomen) stond. Byvliet had ook een prieel doch dat werd in 1879 gesloopt. Het huidige exemplaar is deels met onderdelen uit dat bouwsel in elkaar gezet.

Het ‘Comité Prieeltje’ dat de reddingsactie vorm gaf, wilde de theekoepel in oude glorie gaan herstellen. Daarbij wilde men ook de begraafplaats naast de kerk betrekken.

Maison de Byvliet stond er volgens historische documenten in 1654. Er werden in het pand Byvliet illegaal katholieke kerkdiensten gehouden. De katholieken waren in 1575 hun kerk, de Martinikerk (nu Oude Kerk) in Voorburg, tijdens de reformatie kwijtgeraakt aan de protestanten.

In 1774 wordt het pand intern gesloopt zodat één grote ruimte ontstond. Tussen 1817 en 1837 krijgt Byvliet een nieuwe gevel. Tegelijk werd er aan de noordkant een kerkhof aangelegd (1824-1827). In 1843 werd het pand helemaal tot kerk omgebouwd.

In 1870 rijpte het plan voor de bouw van een echte kerk. Daartoe werd Byvliet afgebroken. In juli 1891 werd de eerste steen voor de nieuwe kerk gelegd. In april 1893 werd die ingewijd: de huidige Sint Martinuskerk. Het kerkhof is deels – naar schatting 3 meter – ten offer gevallen aan de kerkbouw.

Het is deze historie die het ‘Comité Kerktuin Byvliet met Prieel’ wilde doen herleven. De koepel (prieel) is tussen 1895 en 1900 neergezet. Tot 1879 stond er al een prieel in de kerktuin maar dan enkele tientallen meters meer naar het zuiden en direct aan de oever van de Vliet. Dat gebouwtje werd afgebroken in het kader van de bouwplannen voor de kerk. Een deel van de houten onderdelen werd wel weer verwerkt in de nieuwe koepel.

Aanstaande zaterdag is het prieel/theekoepel tijdens de Open Monumentendag te bezichtigen.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter