Nieuws
Voorburgse vondsten in nieuw Limes-boek

Drie vondsten in Voorburg komen voor in het nieuwe boek ’Neder-Germaanse Limes Top 100 vondsten; een publicatie van 240 pagina’s in het Duits, Nederlands en Engels van de Duitse uitgever NA Verlag.

De Limes was de noordelijke grens van het Romeinse rijk. Bij de huidige kruising van Vliet en Trekvliet lag de Romeinse stad Forum Hadriani. Door Voorburg en Leidschendam liep het Kanaal van Corbulo richting Leiden.

De drie Voorburgse vondsten worden aangegeven als ‘Een schoen als offer’, ‘De hand van de keizer’ en ‘Een pop aan de rand van het rijk’.

Bij de schoen gaat het om een zool van sandalen die Romeinse mannen droegen, die in een put werd gevonden. Het voorwerp is opgeslagen in het Archeologisch depot van de provincie Zuid-Holland.

De hand betreft een bronzen hand van een standbeeld dat een keizer verbeeldde. De hand is nu in bezit van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Bij de pop gaat het om speelgoed van een Romeins meisje. Ook dit voorwerp ligt in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

In het boek worden de drie vondsten nader be- en omschreven. Datzelfde is het geval bij alle andere 97 vondsten. De inleiding bestaat uit een beschrijving van de Limes in vogelvlucht. Het geheel wordt gecompleteerd door literatuurverwijzingen (ook per vondst) en informatie over musea en bezoekerscentra.

Het boek is te bestellen via de site na-verlag.de Het werk kost 25 euro. ISBN nummer 978-3-96176-198-2 Schrijvers: Jasper de Bruin, Christoph Eger, Michael Schmauder, Marenne Zandstra. (foto uitgeverij)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter