Nieuws
Warmteleiding naar het westen

De aan te leggen warmteleiding tussen Rijswijk en Leiden via het grondgebied van Leidschendam-Voorburg, moet ter hoogte van Stompwijk naar het westen afbuigen om via Voorschoten bij de kruising van de A44/N206 (Leiden-West) uit te komen. Daar is dan een aansluiting op het Leidse warmtenet mogelijk. Bovendien kunnen ook Oegstgeest en Katwijk van de warmte gaan profiteren.

Dat blijkt uit een brief van Gedeputeerde Staten (GS) aan Provinciale Staten. GS willen de aanleg van de leiding naar Leiden-West opnemen in de lopende procedures rond de komst van de leiding. Die zou tussen 2025 en 2027 aangelegd moeten worden. Tot nu toe werd gemikt op een tracé via Stompwijk naar Zoeterwoude, Leiderdorp en dan Leiden.

Voor de westelijke route zijn de gemeenten Leiden en Oegstgeest alsmede energiebedrijf Vattenfall dat het Leidse warmtenet beheert en ook deelneemt in het project voor de warmteleiding uit Rijswijk. Via die leiding wordt restwarmte van bedrijven uit het Rotterdamse havengebied getransporteerd. Het geldt als alternatieve warmtebron, in de plaats van gas.

Begin 2023 willen GS een voorkeurstracé presenteren. Indien voor Leiden-West wordt gekozen moeten er bij de kruising A44/N206 wel een warmteoverdracht station komen alsmede een installatie om pieken en dalen in aanbod en vraag te regelen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter