Nieuws
1-10 Plaatsing 40 Stolpersteine in Leidschendam-Voorburg

In 2020 startte de werkgroep Stolpersteine Leidschendam-Voorburg met het project Stolpersteine (of struikelstenen). In verband met de Covid maatregelen kon de plaatsing van de eerste 60 stenen slechts plaatsvinden binnen strakke covid randvoorwaarden. Op 3 oktober aanstaande worden weer 40 stenen geplaatst. In de jaren 2023- 2025 worden ook elk jaar 40 stenen gelegd ter herinnering aan de afgevoerde en vermoorde Joodse inwoners in onze gemeente.
De werkgroep maakt onderdeel uit van de stichting StolpersteineLeidschendam-Voorburg (lvstolpersteine@gmail.com) en is gestart op initiatief van de oud-burgemeester Michiel van Haersma Buma. Met het plaatsen van een Stolperstein voor het huis waar deze Joodse inwoners hebben gewoond, wordt de herinnering levend gehouden aan de misdaden tegen de menselijkheid die door de Nazi’s de Joden is aangedaan. Het project wordt afgesloten in 2025 als het 80 jaar geleden is dat er een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Europa.
Jos Engels, lid van de werkgroep, heeft een paar jaar geleden voor de Historische Vereniging Voorburg al veel informatie bijeengebracht over de vermoorde Joodse inwoners van onze gemeente. Nader onderzoek heeft nieuwe informatie opgeleverd die wordt verwerkt in de verhalen over de Joden die genoemd staan op een Stolperstein. Het ligt in de bedoeling aan het einde van het project alle verhalen te bundelen in een uitgave.
Op de website van de Historische Vereniging Voorburg is informatie te vinden over dit project (https://www.historischeverenigingvoorburg.nl/index.php/stolpersteine). Het project wordt gefinancierd door bijdragen van particulieren, de gemeente, serviceclubs en fondsen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter