Nieuws
Betere SOA-zorg voor jongeren met ZIZ
Veel Nederlandse jongeren hebben moeilijk toegang tot goede SOA-zorg. Ze vinden het lastig een test te laten doen, bijvoorbeeld door financiële en sociale redenen. Maar sinds kort is dat makkelijker met de eerste ‘one-stop shop-locatie’ voor SOA-zorg in Den Haag. Er zijn jaarlijks ruim een half miljoen Nederlanders die SOA-zorg nodig hebben. Omdat de vraag toeneemt, is het project ZIZ (Zinnige Infectie Zorg) in 2018 gestart. Om deze zorg in Nederland laagdrempeliger te maken, is het openen van een SOA-kliniek een belangrijke stap.

 

Het Centrum Seksuele Gezondheid GGD Haaglanden en zorgverzekeraar CZ werken samen met ZIZ. Hierdoor kan ZIZ goedkope en snelle zorg aanbieden. Jongeren krijgen tijdens 1 bezoek in de kliniek een consult, diagnostiek en behandeling. Op dit moment helpen 1 verpleegkundige en 1 laborant 15 tot 30 jongeren per dag.

Via www.ziz.nl/consult kunnen jongeren een gratis e-consult opstarten. Ook kunnen ze op een veilige manier foto’s van mogelijke soa’s meesturen. Een dermatoloog bekijkt en beoordeelt de foto’s.

Na het e-consult krijgt de jongere direct een persoonlijk advies over het risico op een soa. Daarna kan hij of zij kiezen om een testpakket thuis te laten bezorgen of om zonder afspraak langs te komen bij de SOA-kliniek. Op locatie kan er direct worden getest, waardoor de bezoeker niet lang hoeft te wachten op de uitslag.

Het bezoek aan de locatie van ZIZ is hopelijk minder eng. Er is geen wachtkamer, maar een eigen afgeschermd wachthokje. Daarnaast zijn de intieme vragen al tijdens het e-consult gesteld, waar de patiënt al heeft aangegeven welke onderwerpen hij/zij wel en niet tijdens het bezoek wil bespreken. Zo hopen we dat de patiënt het gevoel heeft dat hij of zij de regie heeft over de zorg, en het doen van een  SOA-testen laagdrempelig wordt. Meer informatie op www.ziz.nl.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com