Nieuws
Weer 40 Stolpersteine ter nagedachtenis Joodse oorlogsslachtoffer

Voor tien woonhuizen in Voorburg worden op maandag 3 oktober 40 Stolpersteine in de stoep geplaatst. In deze huizen woonden Joodse families die in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd zijn naar vernietigingskampen van de nazi’s. Totaal 234 Joden uit Voorburg en Leidschendam zijn in de oorlog omgekomen. Om blijvend aandacht te vragen voor deze vermoorde Joden waaronder ook veel kinderen worden de komende jaren Stolpersteine voor hun laatste woonhuis geplaatst. Speciaal voor dit doel is een aantal jaren geleden de Stichting Stolpersteine Leidschendam-Voorburg opgericht. Tot nu toe zijn er 61 Stolpersteine in de gemeente geplaatst.

Stolpersteine of ook wel struikelstenen genoemd zijn bedoeld om de herinnering aan de Joodse oorlogsslachtoffers levend te houden. De naam is ontleend aan het feit dat voorbijgangers het opvallende steentje in de stoep zien en erbij stilstaan om de naam en overige gegevens te lezen. De gedachte hierachter is: “Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is.” Een Stolperstein is een messing plaatje van 10×10 centimeter met daarin gegraveerd naam en geboortedatum, jaar van deportatie en plaats waar de voormalige bewoner is vermoord. Het plaatje is bevestigd op een steentje van hetzelfde formaat. Dat steentje wordt in de stoep voor het laatste woonadres geplaatst. Voor elke weggevoerde en vermoorde bewoner wordt één steentje geplaatst.

Sinds een paar jaar is de Stichting Stolpersteine Leidschendam-Voorburg actief. De stichting wil voor ieder huis in de gemeente waar Joodse oorlogsslachtoffers hebben gewoond een Stolperstein plaatsen. Hiermee wordt de herinnering levend gehouden aan misdaden tegen de menselijkheid die de nazi’s de Joden hebben aangedaan. De bedoeling is om tot en met 2025 ieder jaar 40 stenen te leggen. Het project wordt afgesloten in 2025 als het 80 jaar geleden is dat er een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Europa. Alle verzamelde verhalen over het leven van de 234 Joodse oorlogsslachtoffers worden in een boek uitgebracht.

Het project Stolpersteine wordt gefinancierd door bijdragen van particulieren, gemeente, serviceclubs en fondsen. Meer informatie over de Stichting Stolpersteine Leidschendam-Voorburg: https://www.historischeverenigingvoorburg.nl/index.php/stolpersteine. Film over Stolpersteine in Leidschendam-Voorburg (voorjaar 2021):https://www.youtube.com/watch?v=EVfLm6ORKOA (foto Michel Groen)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter