Nieuws
Oproep: Wacht niet op de winter met aanpak energiearmoede

Wacht niet op de winter met aanpak energiearmoede Dat is de hartenkreet die Partij van de Arbeid, ChristenUnie, GroenLinks en SP aan het College van B&W van Leidschendam-Voorburg deden. Op initiatief van de PvdA werd afgelopen raadsvergadering het onderwerp energiearmoede besproken. Wethouder Philip van Veller zegde toe nog dit najaar met een plan van aanpak te komen, maar de vier partijen maken zich zorgen over de tijd daartussen.

De vier oppositiepartijen dienden een motie in waarin het College wordt opgeroepen om op korte termijn met maatregelen te komen voor inwoners die in de knel raken met hun energierekening. Raadslid voor de PvdA, Suzanne Kok: “Alles wordt duurder. Niet alleen de energierekening blijft stijgen, maar ook de boodschappen. Vanuit de landelijke overheid was het oorverdovend stil. Als we willen voorkomen dat inwoners in Leidschendam-Voorburg deze winter in de kou zitten, moet de gemeente nu in actie komen. Reden voor ons om met een motie te komen.”

Er zijn genoeg voorbeelden uit andere gemeenten. In Arnhem kwam het stadsbestuur eerder deze maand met een noodplan, met daarin een fonds voor mensen die nét buiten alle regelingen vallen. De gemeente Utrecht kondigde gisteren aan zowel mensen met een minimuminkomen, als de lagere middeninkomens extra te gaan ondersteunen. Kees Elenbaas, GroenLinks-raadslid: “Laten we in Leidschendam-Voorburg leren van deze gemeenten en niet lijdzaam afwachten op de landelijke overheid. Dat benadrukte ik ook afgelopen raadsvergadering.”

De motie ‘Wacht niet op de winter met aanpak energiearmoede’ werd weggestemd door VVD, Gemeentebelangen/GBLV, D66 en het CDA. Raadslid en fractievoorzitter namens de SP, Ed van der Schaft, zegt hierover: “Het belang van de aanpak energiearmoede werd door alle partijen in de raad benadrukt. Maar voeg dan ook direct de daad bij het woord.”

Het plan van aanpak energiearmoede zal op 9 november, tijdens de begrotingsbehandeling, in de gemeenteraad worden besproken. ChristenUnie-fractievoorzitter Frank Wilschut benadrukt daarbij: “We hopen op actie van het College in deze energiecrisis. In het plan van aanpak, maar ook al nú. Wacht niet op de winter.”

Op de foto v.l.n.r. Suzanne Kok (PvdA), Ed van der Schaft (SP), Frank Wilschut (ChristenUnie) en Kees Elenbaas (GroenLinks) voor de Voedselbank in Voorburg. De Voedselbank ziet het aantal aanmeldingen nog elke week stijgen. (Foto  Wilfried van den Eijnden)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter