Nieuws
Nog geen besluit over Romeinse waterput

Er is nog geen besluit gevallen over de bouw van een Romeinse ‘putfolly’ in park Arentsburgh, Voorburg-West. De welstand- en monumentencommissie heeft wel al positief geadviseerd.

Dat heeft wethouder Bianca Bremer de VVD-gemeenteraadsleden Jack Voortman, Laurens van der Linden en Ole Heil laten weten in antwoorden op vragen. Vanavond komen een aantal omwonenden van het park gemeenteraadsleden hun bezwaren tegen het plan uit de doeken doen.

Bremer stelt dat de gemeente in 2019 een subsidie aan het Museum Swaensteyn voor het plan heeft gegeven. De putfolly is een ‘nep’ Romeinse waterput; een verwijzing naar de Romeinse stad Forum Hadriani die hier in het verleden lag.

Volgens de wethouder staat het bestemmingsplan de bouw van een kunstobject tot 6 meter hoogte toe. De putfolly wordt 5,1 meter hoog. Vanwege het Romeinse verleden is de locatie echter cultureel erfgoed. Dat betekent dat de Rijksdienst voor cultureel erfgoed in moet stemmen met ondergrondse activiteiten; de gemeente gaat over het bovengrondse.

De Rijksdienst heeft nog geen besluit genomen, net zo min als de gemeente. Als B&W een besluit nemen kan daar tegen bezwaar worden ingediend. De Rijksdienst hanteert een procedure van ‘zienswijzen’ voordat een besluit genomen wordt.

Bremer ontkent dat de putfolly een toeristische trekpleister moet worden en dat er al contacten zijn met touroperators. Volgens de wethouder is de folly alleen bedoeld om het Romeinse verleden iets zichtbaarder te maken voor bezoekers van het park.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter