Nieuws
Nieuw beraad over nep Romeinse waterput

Er komt nieuw beraad over het plan een nep Romeinse waterput (putfolly) te gaan bouwen in Park Arentsburgh, Voorburg-West. Dat heeft Wang Choy, bestuursvoorzitter van Huygens Hofwijck, in een overleg met gemeenteraadsleden en buurtbewoners gezegd. Aan het beraad zullen behalve Choy zelf en buurtbewoners de wethouders Bianca Bremer (erfgoed) en Marcel Belt (groen) deelnemen.

De putfolly werd bedacht door de vorige directie van Museum Swaensteyn (nu onderdeel van Huygens Hofwijck). Dit in het kader van de promotie van het Romeinse verleden van Leidschendam-Voorburg. In Park Arentsburgh lag ooit de Romeinse stad Forum Hadriani. Die was onderdeel van de Limes, de noordelijke grens van het Romeinse rijk. De Limes is nu door Unesco erkend als wereld erfgoed.

Tegen het project zijn door omwonenden zo’n 200 zienswijzen ingediend. Die betreffen ook het voornemen om in een vijver naast de putfolly middels luchtbellen de contouren van een Romeins badhuis met Latijnse opschriften zichtbaar te maken.

Volgens Choy is de putfolly als geheel ‘bespreekbaar’ ook al noemde hij het zelf ‘een goed plan’ en een ‘mooi idee’. Over de luchtbellen stelde hij dat daardoor ook de waterkwaliteit verbetert. Wel zei Choy dat het project energieneutraal zou moeten worden. Licht komt er niet bij.

Huygens Hofwijck heeft nu de Limes in portefeuille. Dat wil zeggen dat men voor de promotie moet zorgen. De gemeente moet op last van Unesco een ‘site managementplan’ maken. Dat zal in 2023 gaan gebeuren, aldus Choy.

Eerder liet wethouder Bremer de gemeenteraad weten dat de gemeente alleen over bovengrondse activiteiten gaat. De Rijksdienst voor cultureel erfgoed oordeelt over ondergrondse ingrepen omdat het gebied tot cultureel erfgoed is bestempeld.

De wethouder liet verder weten dat de Rijksdienst pas beslist nadat alle zienswijzen zijn beoordeeld. De gemeente hakt eerst knopen door. Pas daarna kan daar tegen bezwaar worden aangetekend. De gemeenteraad staat bij het hele proces buitenspel.

De omwonenden stellen dat zij nooit in de plannen zijn gekend, noch er bij betrokken zijn. Men is tegen de ingrepen al wil men wel meedenken over alternatieven. In het park staan al een aantal verwijzingen naar het Romeinse verleden. Die zijn echter door gebrek aan onderhoud verloederd.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter