Nieuws
Vast internet voor Stompwijk

B&W willen vast internet voor bewoners van het buitengebied, Stompwijk en omgeving, mogelijk maken. Dit door een samenwerkingsovereenkomst (SOK) met een telecommunicatiebedrijf te sluiten. Daarin wordt vastgelegd dat het bedrijf de gemeente een lagere vergoeding voor graafwerkzaamheden/straatwerk hoeft te betalen dan normaal.

Dit blijkt uit een brief van wethouder Astrid van Eekelen aan de gemeenteraad. Telecombedrijven laten buitengebieden nu uit commercieel oogpunt ‘liggen’. In de SOK wordt bepaald dat het betrokken bedrijf een glasvezelnetwerk in de hele gemeente gaat aanleggen. Per adres moet de gemeente 18 euro worden betaald.

Eigenaren van panden in het buitengebied moeten daar naast nog een extra bijdrage betalen aan het betrokken bedrijf. Volgens Van Eekelen weten de betrokken inwoners dat en zijn zij ook bereid die bijdrage te betalen. Over de hoogte ervan zegt de bestuurder niets.

Het aan te leggen glasvezelnetwerk moet open zijn. Dat wil zeggen dat het ook door andere telecommunicatiebedrijven gebruikt moet kunnen worden. Dat is echter niet verplicht. De ondernemingen kunnen er ook voor kiezen eigen netwerken aan te leggen. Indien dat laatste het geval is hanteert de gemeente een zogenoemde ‘graafrust’. Dat wil zeggen dat er niet binnen een jaar op dezelfde plek nog een netwerk aangelegd mag worden.

Uit het stuk van de wethouder blijkt dat er voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in de hele gemeente ruim twee jaar nodig is. De gemeente stelt een speciale ambtenaar voor het project aan. Desondanks levert de hele operatie de gemeente enkele tonnen op.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter