Nieuws
Plotseling 2000 bomen er bij

De gemeente heeft 37.000 bomen. Dat blijkt uit nieuwe kengetallen die zijn vrijgegeven. In de begroting voor 2022 meldde de vorige coalitie eind 2021 nog dat de gemeente 35.000 bomen kende. De gemeente heeft dit jaar alleen herplant van gekapte bomen gepubliceerd; geen aanplant van duizenden bomen.

Een woordvoerster van B&W laat desgevraagd het volgende weten: ‘De gegevens in de begroting zijn indicatief en grof op duizendtallen afgerond. Deze zijn om die reden niet bedoeld om het verloop van het aantal bomen binnen de gemeente aan af te lezen. Het exacte aantal bomen houden we bij in ons beheersysteem. Jaarlijks wordt een bomenbalans naar de gemeenteraad gestuurd waarop te zien is waar bomen zijn gekapt en waar er zijn bij geplant’.

Uit de bomenbalans 2021 blijkt dat er begin 2021 36.725 bomen waren geregistreerd. Eind 2021 waren dat er 37.034. Een toename van 309. De toename wordt echter sterk vertekend door het toevoegen van reeds bestaande bomen die niet in het systeem stonden, dan wel bomen die derden (zoals GAMMA, Mall, Hestar en NS) aan de gemeente overdroegen. In totaal 226 exemplaren. De echte toename van bomen is daardoor feitelijk 83.

Het aantal van 35.000 bomen stond de afgelopen vijf jaar standaard in de begrotingsstukken van de gemeente. Waarom dat nooit is aangepast, is onduidelijk. Ook in andere publicaties is het aantal van 35.000 steeds genoemd zonder dat daar vanuit de gemeente op werd gereageerd. De bomenbalans is ook nooit actief ter kennis gebracht.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter