Nieuws
Twee derde restafval nog te scheiden

65 procent van het restafval bestaat uit producten die daar nog uit te scheiden en te hergebruiken zijn zoals groenafval, plastic, papier, textiel en glas. Dat heeft wethouder Marcel Belt de gemeenteraad bericht op grond van gegevens van afvalbedrijf Avalex.

Per inwoner werd vorig jaar 211 kilo fijn huishoudelijk afval geregistreerd. Indien het restafval ontdaan zou zijn van de stoffen die er nog uit te scheiden zijn, zou dit de gemeente jaarlijks honderdduizenden euro’s aan belasting voor het verbranden van het restafval schelen, aldus Belt.

De wethouder bericht dat de gemeente dit jaar 110.000 euro kwijt is aan het opruimen van illegaal gedumpt grofvuil. Om dat fenomeen te bestrijden wordt een nieuwe informatiecampagne gestart, worden er meer handhavers ingezet en worden inwoners gewezen op de Avalex-app voor afvalmeldingen en afspraken voor het ophalen van grofvuil.

In de eerste helft van dit jaar is de hoeveelheid restafval met tien procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2021. De daling doet zich ook voor bij groenafval, papier en glas. Er werd wel veel meer plastic, metaal en drankverpakkingen (pmd) opgehaald: plus 45 procent. Veel opgehaalde pmd wordt echter afgekeurd.

Komend jaar betaalt de gemeente 9,1 miljoen euro voor de diensten van Avalex.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter