Nieuws
Energie besparen: gemeente volgt Den Haag niet

B&W volgen het voorbeeld van hun Haagse collega’s niet daar waar het gaat om energiebesparende maatregelen van de gemeente zelf. Dat blijkt uit antwoorden op vragen die Vlietnieuws de bewoners van het Raadhuis stelde.

De gemeente Den Haag gaat lampen dimmen, lichtpunten vervangen door LED-verlichting, sfeerverlichting na 23.00 uur uitzetten, de watertemperatuur in zwembaden met een graag verlagen en de temperatuur in gemeentelijke gebouwen op 18 graden zetten.

Op de vragen wat B&W in Leidschendam-Voorburg doen, of er al maatregelen doorgevoerd, of er aan maatregelen wordt gewerkt en zo ja, wanneer die worden doorgevoerd, of dat de gemeente niets doet gezien de omvangrijke financiële reserves, kwam dit antwoord:

‘De exploitatie van de zwembaden is uitbesteed aan Sportfondsen. Zij gaan over het vraagstuk wat zij doen met het verlagen van de temperatuur van zwembadwater. Het uitgangspunt voor de gemeentelijke panden is dat we deze steeds duurzamer maken. De panden aan het Raadhuisplein 1 en Koningin Wilhelminalaan 2 maken gebruik van duurzame energie, zoals een warmte en koude installatie en zonnepanelen waardoor het gasverbruik gereduceerd wordt’.

‘Onlangs zijn op het dak van het gemeentelijke pand aan de Groene Zoom 15 54 zonnepanelen geplaatst. Deze wekken energie op waarmee een warmtepomp-boiler, airco’s en infraroodpanelen worden gevoed. Met de warmte die hier vanaf komt wordt het pand op een duurzame manier op temperatuur gebracht. Er is dus geen aardgas meer nodig. Door de zonnepanelen wordt verwacht jaarlijks 12.687 kilo minder CO2 uit te stoten. Hiermee is de Groene Zoom de eerste bestaande gemeentelijke locatie die aardgasvrij is gemaakt. De gemeente blijft haar eigen gebouwen verduurzamen. In 2023 en 2024 worden ook de begraafplaatsen op de Rodelaan en Tuinenlaan energiezuiniger gemaakt’.

‘Daarnaast maakt het college van B&W een plan om naast inwoners met hoge energielasten, ook verenigingen en organisaties te helpen. In dit plan wordt zowel gekeken naar energiebesparing als naar een financieel vangnet voor huishoudens in nood. Bij het uitwerken van de plannen houden we rekening met de maatregelen die de Rijksoverheid gaat nemen’.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter