Nieuws
Bouw jongerenflat Leidschendam in impasse

De bouw van 162 woningen voor jongeren aan Vlietweg 3 in Leidschendam zit in een impasse. Dat heeft wethouder Bianca Bremer gezegd in een beraad met een commissie van de gemeenteraad. Zij riep de gemeenteraadsleden op haar te helpen om tot een oplossing te komen.

Omwonenden verzetten zich fel tegen de bouw die 18 meter hoog moet worden. Zij hebben inmiddels een advocaat in de arm genomen om de realisatie tegen te houden. Ook zijn er plannen een stuk grond van de gemeente te kopen om het bouwplan te blokkeren. Ontwikkelaar Wibaut/1828 Groep heeft die grond (Vlietweg 7) nodig voor de realisatie van het project.

Bremer gaf aan dat de gemeente het bouwplan passend vindt. Verder stelde zij dat een recht op uitzicht in Nederland niet bestaat.

Een verplaatsing van de bouw naar het naastgelegen bedrijfsterrein Overgoo is ‘niet onmogelijk, wel ingewikkeld’, aldus de wethouder. Wibaut/1928 Groep zal dan eerst een deal moeten sluiten met drie grondeigenaren daar. Verder zal men de grond Vlietweg 3 goed moeten kunnen verkopen en nieuwe bouwgrond op Overgoo gunstig moeten kunnen aankopen. De jongerenflat moet dan ook nog in de bouwplannen daar passen.

De bouw van 700 woningen op Overgoo laat nog jaren op zich wachten. Op Vlietweg 3/7 zou Wibaut/1828 Groep na een wijziging van het bestemmingsplan zo aan de slag kunnen. De wijziging bestemmingsplan kan binnen acht maanden rond zijn, aldus Bremer.

Het aanpassen van het huidige bouwplan, bijvoorbeeld in bouwhoogte, wees Bremer van de hand. Dan moet het hele ontwerp opnieuw gemaakt worden, gaf zij aan. ‘Lager dan vijf etages wordt het niet’, liet Bremer weten. Zij wees verder op het effect van veranderingen in bouwvolume op de sociale huur van de woningen. Die zal dan stijgen. Nu wordt gerekend met een huur vanaf 400 euro per maand.

,,Dit is heel ingewikkeld’’, verzuchtte de bestuurder. ,,Heel lastig nu. Ik kan niemand dwingen. Ik ben afhankelijk van derden. Er zijn 2000 jongeren die deze woningen willen. We hebben die woningen ook nodig. Help mij.’’ (foto’s Wibaut/1828 Groep)

 

 

 

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter