Nieuws
HTM: in- en uitchecken met betaalpas/creditcard

Bij HTM kunnen reizigers voortaan in- en uitchecken met de contactloze betaalpas of creditcard. Reizen met een betaalpas werkt heel eenvoudig en precies hetzelfde als de OV-chipkaart. Een reiziger checkt bij de kaartlezer in met een contactloze betaalpas of creditcard, plastic of op een mobiel, en start de reis. Bij het verlaten van de bus of tram checkt de reiziger uit met dezelfde pas.

Om ervoor te zorgen dat de reiziger betaalt met de gewenste pas, moet de pas uit de portemonnee of pasjeshouder worden gehaald. Of dat nu de OV-chipkaart, contactloze betaalpas, of creditcard is of de reiziger kiest bewust voor de betaalpas of creditcard op de mobiele telefoon. Vervolgens houdt de reiziger de pas stil onderaan de kaartlezer bij het contactloos symbool.

Net als bij de OV-chipkaart klinkt dan één piep bij een correcte incheck en twee piepjes bij een correcte uitcheck. Het is belangrijk te weten dat de reiziger met dezelfde pas in- en uitcheckt. Een betaalpas/creditcard van plastic en een mobiele versie worden als twee afzonderlijke passen gezien, ook wanneer ze zijn gekoppeld aan dezelfde bankrekening. De reiziger wordt dus nadrukkelijk erop gewezen om bij het in- en uitchecken dus dezelfde pas te gebruiken.

Reizigers kunnen in- en uitchecken met:

= een contactloze betaalpas van ABN AMRO, ASN Bank, Bunq, ING, Rabobank, RegioBank, of SNS;

= een contactloze creditcard van Mastercard of Visa (uitgegeven door ICS);

= alle buitenlandse contactloze betaalpassen of creditcards van Maestro, VPAY, Mastercard en Visa;

= een smartphone die voor contactloos betalen is gekoppeld aan één van de bovengenoemde betaalpassen en creditcards;

= met de bestaande OV-chipkaart en barcode.

De prijs voor de reis is gelijk aan reizen met een OV-chipkaart zonder korting of abonnement. De kosten van gemaakte reizen op een dag worden bij elkaar opgeteld en de volgende dag als één totaalbedrag afgeschreven; dat totaalbedrag is zichtbaar voor de reiziger op het betaaloverzicht van de betreffende bank of creditcardverstrekker.

Het betalen in het OV gaat de komende jaren veranderen De OV-chipkaart krijgt een opvolger en er komen nieuwe betaalvormen bij. Reizigers bepalen straks zelf hoe zij willen betalen. Daardoor wordt reizen met het openbaar vervoer steeds slimmer en steeds makkelijker. Deze nieuwe betaalvormen worden door de gezamenlijke OV-bedrijven en Translink landelijk ingevoerd onder de overkoepelende naam OVpay. Ook de OV-autoriteiten en banken werken mee aan dit programma. In- en uitchecken met een betaalpas of creditcard is een van die nieuwe betaalvormen. Op http://www.ovpay.nl staat een actueel overzicht. Andere nieuwe betaalvormen worden gefaseerd ingevoerd in de periode 2023-2024. Informatie voor HTM-reizigers over OVpay is te vinden op http://www.htm.nl/ovpay (foto HTM)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter