Nieuws
Essen op talud N14 weg

De gemeente laat 49 essen op het talud van de N14 kappen. De bomen staan achter de woningen IJsvogellaan 1 tot en met 81 in Leidschendam. Het kappen is nodig omdat de bomen een gevaar voor de omgeving vormen en, als ze omvallen, schade kunnen veroorzaken aan particulier eigendom.

Eerder dit jaar vielen vier op het oog gezonde essen om. Onderzoek leerde dat ze bij de stamvoet waren afgebroken. De stamvoet was dood. Tevens bleek dat de essen aangetast waren door rot en zwammen. Ook werd ontdekt dat ze vlak onder het maaiveld al wortels hadden gevormd; veel hoger dan normaal.

Aanleiding voor dit alles bleek het wegspoelen van een deel van het talud te zijn. Van de bovenrand van het talud was één meter grond naar beneden gespoeld en bij de essen terecht gekomen. Daardoor werd de bodem daar afgesloten en trad zuurstofgebrek op.

Volgens de gemeente vindt er herplant met nieuwe bomen plaats. Wat voor bomen, hoeveel en wanneer meldt de gemeente niet. (illustratieve foto)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter