Nieuws
Kwart alle verkeersongelukken gebeurt in Zuid-Holland

Vorig jaar werden in Zuid-Holland bijna 30.000 verkeersongevallen gemeld. Dit komt neer op ruim een kwart van alle ongelukken in heel Nederland. Vooral in Rotterdam, Den Haag en Leiden was het oppassen geblazen: hier werden in 2021 het grootste aantal verkeersongevallen gemeld. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van meest recente data van Rijkswaterstaat.

In Rotterdam ging het in 2021 het vaakst mis: hier werden vorig jaar 7259 verkeersongevallen geregistreerd. Ook in Den Haag (5115 ongelukken) en in Leiden (1155) waren bestuurders en voetgangers vaak betrokken bij een ongeval.

De grootste stijging van het aantal verkeersongevallen in Zuid-Holland vond vorig jaar plaats in Krimpen aan den IJssel. Hier waren zelfs bijna 38% meer ongelukken dan het jaar ervoor. In Leidschendam-Voorburg was de toename 22,6 procent: van 518 geregistreerde ongelukken in 2021 naar 635 in 2021.

Niet overal in Zuid-Holland steeg het aantal ongelukken in het verkeer. Zo vond de sterkste daling juist plaats in Zoeterwoude: in deze gemeente waren in vorig jaar 26% minder verkeersongevallen dan in 2020.

In Zuid-Holland vonden vorig jaar 4,8 verkeersongevallen per 1000 inwoners plaats binnen de bebouwde kom. Het gaat dan om alle wegen waar je stapvoets, maximaal 30 of maximaal 50 km/u mag rijden. In geen enkele provincie ligt dit aantal incidenten zo hoog als in Zuid-Holland.

Ook op gemeenteniveau zijn er uitschieters. Zo gaat het in Den Haag om 8 incidenten binnen de bebouwde kom per 1000 inwoners. De Hofstad heeft hiermee – naar verhouding – het hoogste aantal verkeersongevallen van heel Nederland. Ook Rijswijk (7,4 ongevallen per 1000 inwoners), Rotterdam (6,8) en Wassenaar (6,7) staan in de landelijke top 5.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter