Nieuws
Problemen bij Wijker- en Kerkbrug Voorburg

De landhoofden van de Wijkerbrug en Kerkbrug in Voorburg hebben ‘een grote onderhoudsbehoefte’. Er moet nu ingegrepen worden zodat de bruggen de komende vijftien jaar nog mee kunnen. Tegen die tijd is een grootschalige restauratie van beide ophaalbruggen gepland. De werken nu dienen ertoe dat het proces van het verval gestopt of, indien dit niet geheel mogelijk, het verval sterk wordt afgeremd, zonder dat er veiligheidsrisico’s aanwezig zijn.

Dat staat in een rapport van Mourik Infra en Boonzaaijer Aannemingsbedrijf gemaakt voor de provincie Zuid-Holland en het zogenoemde ‘Bouwteam’ dat gaat over beide bruggen en de Nieuwe Tolbrug; de verbinding tussen Westvlietweg en Fonteynenburghlaan. De provincie is beheerder van de Vliet en de waterwerken, waaronder de bruggen.

De werken aan Wijker- en Kerkbrug betreffen de landhoofden en keerwanden. Onder handen worden genomen het baksteen, voegwerk, gietijzeren schampvoorzieningen, ijzeren verankeringen, de natuurstenen elementen, de wrijfhoutvoorzieningen, haalkommen en zinkerbuizen.

Daarnaast wordt er iets gedaan aan de houten dekdelen van beide bruggen. Die zijn aangetast door zwam. De hardhouten dekdelen zijn onderling verbonden door middel van losse veren en afgewerkt met een slijtlaag. De delen zijn op de stalen onderconstructie gemonteerd. Het gaat nu alleen om de bestrijding van de aanwezige zwam, om behoud van de delen voor de komende 15 jaar mogelijk te maken.

De werkzaamheden aan de landhoofden worden vrijwel geheel vanaf het water uitgevoerd. Voor de werkzaamheden worden pontons ingezet. Deze pontons worden voorzien van de voor het werk benodigde randafscherming. Tevens worden er waar nodig in hoogte verstelbare taatsbakken (waarmee onder de waterlijn gewerkt kan worden) en loopbruggen toegepast.

Het rapport dateert van 16 september 2022. De provincie moet nog opdracht geven de werken uit te voeren. Wanneer die dan starten en hoe lang ze gaan duren is nog niet bekend. Eerder dit jaar werden soortgelijke werkzaamheden uitgevoerd bij de Sluis in Leidschendam.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter