Activiteiten
Sint Maarten lampionoptocht op 11 november

Vrijdag 11 november wordt de traditionele jaarlijkse Sint Maarten lampionoptocht  in Voorburg voor de 71 ste keer gehouden. Onafgebroken sinds 1950 wordt jaarlijks deze lampion optocht georganiseerd. Er wordt verzameld bij de Sint Martinuskerk aan het Oosteinde in Voorburg om 18.30 uur. Sint Maarten verwelkomt dan de aanwezigen vanuit de Martinustoren, verkleed als Romeins Militair.

Om 18.40 vertrekt de lampion optocht door straten in de omgeving onder begeleiding van Rode Kruis EHBO’ers, twee muziekkorpsen: de Scoutingband uit Den Haag en Show & Marchingband Forum Hadriani uit Voorburg. Men komt circa 19.10 uur weer terug bij het bordes/kerkplein van de Sint Martinuskerk. Hier wordt Sint Maarten welkom geheten door de (loco)burgemeester, worden er Sint Maarten liedjes gezongen, worden prijzen uitgereikt voor de mooiste lampionnen en krijgen alle kinderen een appel.

Sinds 1950 wordt de naamdag van St. Maarten op 11 november in Voorburg gevierd met een lampionoptocht door de straten. Kinderen kunnen nog zelf langs de huizen gaan, een Maartensliedje zingen en een traktatie ontvangen. Gebruikelijk is dat bij de huizen waar een lichtje brandt kan worden aangemeld. Laat daarom een lichtje voor hen branden.

Wilt u thuis toch meezingen? Op www.sintmaartenlampionoptocht.nl treft u nadere gegevens  en de tekst en muzieknoten  aan van een aantal bekende Sint Maartenliedjes.

Sint Maarten is al heel lang een bekende in Voorburg. In 960 na Chr. was er al een kapelletje in de oude dorpskern, later werd deze vervangen door een kerk die de naam Martinikerk kreeg. In 1530 ging deze kerk over in Hervormde handen en kreeg de naam Oude Kerk en Martini Kerk.

Op het aan de Vliet gelegen landgoed ‘Bijvliet’ was van 1654-1842 een schuilkerk ingericht. Ongeveer op dezelfde plek aan het Oosteinde werd in 1893 de huidige Martinuskerk met zijn hoge spitse toren ingezegend. St. Maarten is de patroon van Voorburg. We komen zijn naam tegen in onder andere de kerken Oude of Martini Kerk, St. Martinus kerk, Sint Martinuslaan, de Scoutinggroep Sint Maarten, Woningbouwvereniging, de Mantel (van Sint Maarten), de Panden (van de mantel), St. Maartensschool en Maartens College. (foto archief)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter