Nieuws
Gemeentelijk taalniveau naar B1

De gemeente gaat communiceren op taalniveau B1 met als kenmerken korte zinnen (maximaal 12 woorden), korte alinea’s (maximaal 100 woorden) en in een actieve stijl. Dat heeft burgemeester Jules Bijl bekend gemaakt in antwoorden op vragen van gemeenteraadslid Iris Feld (GroenLinks). Taalniveau B1 wordt door 80 procent van de Nederlanders begrepen.

Volgens Bijl maken B&W een plan om duidelijker te communiceren. ‘Op verschillende plekken in de organisatie is al aandacht voor duidelijke taal. Zo is al een aantal standaardbrieven herschreven, is onlangs de schrijfwijzer vernieuwd, kreeg een aantal medewerkers schrijftraining en is de website (digitaal) toegankelijk gemaakt. Maar er is meer nodig en dat doet de gemeente in stappen. De gemeente gaat de komende tijd een plan opstellen’, aldus de burgemeester.

Bijl stelt dat de gemeente zich aansluit bij de Direct Duidelijk campagne. Daarbij is afgesproken: De gemeente maakt beleid om direct duidelijk te communiceren. De gemeente voert dit beleid uit en beoordeelt de resultaten; De gemeente spreekt precies af wat zij gaat verbeteren en hoe de resultaten daarvan worden beoordeeld; De gemeente zorgt ervoor dat de medewerkers hulp krijgen om direct duidelijk te communiceren.

‘De gemeente wil graag dat het merendeel van de inwoners de gemeentelijke communicatie begrijpt. Op het gebied van taal wil de gemeente daarom zorgen dat de gemeentelijke teksten daarop zijn aangepast. Vanuit de Direct Duidelijk campagne wordt geadviseerd om een taalniveau te kiezen dat de meerderheid van de bevolking begrijpt, ook wel B1-niveau genoemd. De gemeente Leidschendam-Voorburg sluit zich aan bij dat streven’, laat Bijl weten.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter