Nieuws
‘Niet klaar’ voor grootschalige opvang

De gemeente is ‘niet klaar’ voor de opvang van een grote groep asielzoekers. Dat heeft wethouder Bianca Bremer de gemeenteraad bericht. Dit naar aanleiding van berichten dat de rijksoverheid gemeenten na 1 september 2023 wil gaan dwingen opvang te regelen als zij voor die tijd dat niet vrijwillig hebben gedaan.

Bremer wees erop dat de gemeente eerder dit jaar bij voetbalvereniging RKAVV gedurende twee weken noodopvang regelde. Dat was volgens haar ‘a hell of a job’. Daarnaast heeft de gemeente aan de Vlietweg 16/17 huisvesting voor 204 ontheemden uit Oekraïne geregeld.

Voor grootschalige opvang zijn er binnen de gemeente geen geschikte panden, aldus Bremer. Plaatsing in gewone woningen is lastig aangezien er weinig mutaties zijn in de bewoning van sociale woningen. De gemeente heeft nu al de grootste moeite 126 statushouders (asiekzoekers die mogen blijven) dit jaar van een woning te voorzien.

Volgens de wethouder zal het niet snel tot dwangmaatregelen voor opvang komen. Daarbij wordt ook gekeken naar welke gemeenten al eerder iets deden en in welke omvang. De dwang staat in een nieuwe asielwet van het kabinet. Daarin staat ook dat gemeenten 2500 euro bonus krijgen per opvangplek die zij extra leveren, bovenop normale rijksvergoedingen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter