Nieuws
Onthulling herinneringsbord opvang joodse weeskinderen

Charles, de zoon van Karel Bleekveld, heeft samen met Corina van Strien, kleindochter van de familie Remmerswaal, en het bestuur van Erfgoed Leidschendam een bijzonder herinneringsbord aan de Veursestraatweg 50 onthuld. Dit bord is een eerbetoon aan Andries Remmerswaal en Johanna van Santen, welke in de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven diverse Joodse weeskinderen opvingen en liefdevol verzorgden.

Eén van hen, Karel Bleekveld kwam in 1942, als 3-jarige jongen via een Amsterdamse verzetsgroep bij de familie Remmerswaal in Leidschendam terecht. Zijn oudere broertje Jacques zou uiteindelijk bij het gezin Span in Holwerd in Friesland terecht komen. Karel heeft vanuit het huis aan de Veursestraatweg 50 samen met de familie Remmerswaal de bevrijding mogen meemaken. Terugkijkend over zijn periode in de Tweede Wereldoorlog beschreef Karel zijn verblijf bij de familie Remmerswaal als ‘onvergetelijk fijn’. Het zou uiteindelijk een band voor het leven worden.

Meer informatie over dit bijzondere verhaal in een artikel vanaf pagina 34 in de december 2021 uitgave van Erf Goed Nieuws, het periodiek van Vereniging Erfgoed Leidschendam, december 2021  via deze link (foto Hein Athmer)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter