Nieuws
Maximaal 19 en 15 graden; niet bij de gemeente

Terwijl de rijksoverheid burgers oproept de thermostaat overdag op maximaal 19 graden te zetten, en ‘s nachts op 15, houdt de gemeente zich niet aan dat schema. Dit ondanks de nood tot energiebesparing. De gemeente bezit 70 panden.

Desgevraagd laat een woordvoerster weten dat het grootste deel van de gemeentelijke panden is verhuurd. ‘De huurders zijn zelf verantwoordelijk voor gas, water en licht. Zij zijn dus ook zelf verantwoordelijk voor hoe zij omgaan met de landelijke richtlijn’. In de sportzalen staat de temperatuur ‘overdag sowieso al op 18 graden ingesteld en ’s nachts op 15 graden’.

Wat de Leidschendamse panden aan het Raadhuisplein 1 (zetel B&W) en Koningin Wilhelminalaan 2 (Servicecentrum, zetel ambtenaren) betreft meldt de woordvoerster: ‘Die worden verwarmd door een warmte-koude-opslag (WKO). De basistemperatuur is ingesteld op 19 graden. De nachttemperatuur is 17 graden. Dat komt omdat de WKO-installatie een stabiele temperatuur nodig heeft. Als wij de temperatuur verlagen naar 15 graden in de nacht, moet de ketel meer gas verbruiken bij het opwarmen van de panden overdag. Dat zorgt voor hogere CO2-uitstoot. Daarom is het advies de temperaturen zoals ze nu ingesteld staan te behouden’.

‘Op Huize Swaensteyn (zetel gemeenteraad, Herenstraat Voorburg, red.) leent het binnenklimaat zich er niet voor om de temperatuur aan te passen’, zo gaat de woordvoerster verder. In de laatste gemeenteraadsvergadering kaartten burgemeester Jules Bijl en GroenLinks-fractieleider Nathalie van Weers beiden de hoge temperatuur in de zaal aan.

‘We hebben ook panden die door onze buitendienst wordt gebruikt. Collega’s, die veel buiten werken om onze gemeente mooi en goed werkend te houden, komen tussen het werk door in deze panden opwarmen. Nu het steeds kouder wordt, willen we hen dit comfort blijven bieden’, verklaart de woordvoerster verder.

Al eerder bleek dat de gemeente niet van plan was het voorbeeld van hun Haagse collega’s te volgen. Die publiceerden vorig maand een lijst van wel dertig maatregelen waarmee de gemeente energie wilde besparen, en ook een oplopende financiële last tegen wilde gaan.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter