Nieuws
Gemeente werkt verder aan Voorburgs park

De gemeente gaat het plan om het Voorburgse park Vreugd en Rust op te knappen en terug te brengen in de stijl van 1830 toen J.D. Zocher het ontwierp, ‘aanscherpen’. Daarnaast werkt de gemeente aan een ‘toelichting’. Met beide stappen wil men de Welstand- en monumentencommissie alsnog overtuigen in te stemmen met de werken.

De commissie liet in september weten ‘nog niet akkoord’ te kunnen gaan met de opknapbeurt. Dit naar aanleiding van vier vergunningen die voor de werkzaamheden waren gevraagd. In oktober veranderde de commissie het oordeel in ‘niet akkoord’.

Desgevraagd laat een woordvoerster van de gemeente weten het normaal te vinden dat er interactie met de commissie is. Volgens de gemeente juicht de commissie de opknapbeurt van het park ook toe. Op de vraag of de gemeente de plannen wil doorzetten ondanks het oordeel ‘niet akkoord’ van de commissie stelt de woordvoerster: ‘Dat is niet onze intentie. We hopen dat de commissie na aanscherping van het plan en de extra toelichting alsnog akkoord geeft op de plannen’.

De gevraagde vergunningen gaan over een nieuwe padenstructuur, een nieuwe in- en uitrit aan de Parkweg, een nieuwe Zwitserse brug tussen park en kinderboerderij, nieuwe hekwerken rondom de kinderboerderij en het plan om een eiland in de huisvijver tussen Huize Vreugd en Rust en de Vliet bereikbaar te maken door een nieuwe brug en bijbehorend pad.

De plannen zijn van de Stichting Mooi Voorburg en de gemeente. De provincie Zuid-Holland heeft er tonnen subsidie voor toegezegd. Dat geld moet voor 1 juni 2023 besteed zijn, anders moet het terugbetaald worden.

Zonder instemming van de commissie kan er geen vergunning voor de werken verleend worden. Het gaat bovendien om een Rijksmonument. De Welstand- en monumentencommissie had eerder al laten weten een totaalplan te willen zien voordat men over onderdelen wilde oordelen. Dat totaalplan is er niet gekomen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter