Nieuws
Rekening voor gemeente onbekend

B&W weten niet wat de gemeente financieel moet bijdragen aan de aanleg van een hoogwaardige openbaar vervoerverbinding (HOV) tussen Den Haag CS, Binckhorst en Station Voorburg met aftakking naar Rijswijk/Delft. Vorige week donderdag werd onder leiding van minister Mark Harbers (infrastructuur) tot die aanleg besloten. Prijspeil 2022: 575 miljoen euro.

Volgens een woordvoerster van B&W is nog niet besloten wat Leidschendam-Voorburg moet betalen. ,,Dit gebeurt bij het vaststellen van het Masterplan, het voorkeursalternatief en de bestuursovereenkomst in 2023.’’ Eerder betaalde Leidschendam-Voorburg vijf procent van de onderzoeks- en voorbereidingskosten voor de HOV en 3 miljoen euro voor het zogenoemde ‘no regret pakket’: mobiliteitsmaatregelen die vooruitlopend op de HOV. ,,Dit staat los van de investeringen waar vorige week afspraken over zijn gemaakt’’, aldus de woordvoerster.

In een persbericht van de gemeente naar aanleiding van de besluitvorming rond de HOV werd gesproken over 4,8 miljard aan investeringen in Zuid-Holland waar ook Leidschendam-Voorburg van zou profiteren. De gemeente is echter niet in staat die 4,8 miljard euro naar gemeentelijk niveau om te rekenen en aan te geven om welk bedrag het voor Leidschendam-Voorburg gaat.

Uiteindelijk verwijst de woordvoerster naar een bericht van de provincie Zuid-Holland. Daarin worden, behalve de 575 miljoen voor de HOV, genoemd:

– investeringen in en langs de spoorbaan Leiden-Dordrecht, waaronder station Laan van Nieuw Oost Indië op de grens van Den Haag en Voorburg-Noord: 1,5 miljard euro,

– investeringen in de RandstadRail Den Haag-Zoetermeer en de metroverbinding met Rotterdam, beiden via Leidschendam-Voorburg: 500 miljoen euro,

– investering in de fietsverbinding tussen Leidschendam-Voorburg en Leiden: 6,5 miljoen euro,

– investering in snelle buslijn Leiden-Zoetermeer via Stompwijk: 70 miljoen euro.

Naar verluidt beloopt de investering in station Laan van Nieuw Oost Indië zo’n 100 miljoen euro. Daarmee zou maar een kwart van de genoemde 4,8 miljard euro ten goede komen aan Leidschendam-Voorburg.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter