Nieuws
ProRail introduceert nieuw sein

Een hele generatie machinisten is vertrouwd met één soort sein waarvan je er ruim 10.000 langs het Nederlandse spoor vindt. Nu introduceert spoorbeheerder ProRail het Nieuwe Generatie Sein.

In de afgelopen zeventig jaar veranderde er heus weleens wat aan de Nederlandse seinen – de gloeilampen werden vervangen door ledlampen en de onderliggende techniek werd gemoderniseerd – maar in het oog springende vernieuwingen zijn nooit doorgevoerd. Daarvoor is het nu tijd. Het nieuwe sein is er als paal-, portaal- en dwergsein. Het neemt minder ruimte in, is beter zichtbaar en betrouwbaarder.

ProRail werkt sinds 2018 aan de ontwikkeling van dit nieuwe generatie sein. Dat deden we in nauw overleg met diverse stakeholders, waaronder de vervoerders. De seinen zijn getest met machinisten om het ontwerp verder te verbeteren.

De eerste zes nieuwe generatie seinen zijn nu geplaatst op de A2 corridor in Meteren. Dat is een geschikte plek om laatste ervaringen bij een grotere groep machinisten op te halen. Er rijden zowel goederen- als reizigerstreinen langs. ProRail verzamelt in drie maanden tijd zoveel mogelijk reacties van rijdend personeel.

Verlopen de proeven in Meteren goed, dan worden seinen die aan vervanging toe zijn voortaan verruilt voor dit nieuwe generatie sein. ProRail verwacht tot 2024 enkele honderden nieuwe seinen op te hangen door heel Nederland. (foto ProRail)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter