Nieuws
Regeling voor chroom-6 slachtoffers in NS-werkplaats

De resultaten van het RIVM-onderzoek naar chroom-6 in NS-werkplaatsen, zoals die in Leidschendam,  van 1970 tot en met 2020 zijn bekendgemaakt. Het RIVM schrijft onder andere dat tijdens onderhoud en reparatie van treinen, medewerkers in contact kunnen zijn gekomen met chroom-6. Deze giftige stof was verwerkt in verf die geschuurd werd. Blootstelling aan chroom-6 verhoogt het risico op kanker, longziekten en allergieën.

NS biedt aan alle collega’s en oud-collega’s die hierdoor ziek zijn geworden of zich daar zorgen over maken, excuses aan. NS biedt vanaf heden een regeling voor collega’s en oud-collega’s aan die door het werken met chroom-6 ziek zijn geworden. De hoogte van de tegemoetkoming is afhankelijk van het ziektebeeld en de duur van de blootstelling. Ook eventuele nabestaanden kunnen een aanvraag doen voor een nabestaandenuitkering. Mogelijke blootstelling aan chroom-6 kan, ook als er geen sprake is van ziekte, leiden tot zorgen over de gezondheid.

(Oud) medewerkers kunnen per direct een aanvraag doen voor deze regeling. Met vragen over de regeling kunnen zij terecht bij het onafhankelijke informatiepunt chroom-6.

NS vroeg het RIVM in 2015 om onderzoek te doen, nadat bleek dat in oude verflagen en op onderdelen van sommige NS-treinen chroom-6 zit. Chroom-6 is een metaal dat onder andere helpt tegen roestvorming. Bij het schuren van verf komt stof vrij, die stof kan kleine chroom-6 delen bevatten.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter