Nieuws
Overgoo: meer woningen; geen tramhalte

Op bedrijfsterrein Overgoo Leidschendam komen geen 700 maar 791 nieuwe woningen. Er komt geen tramhalte Overgoo op tramlijn 19. Bewoners van Overgoo zullen de halte Leidschendam-Voorburg van de RandstadRail moeten gebruiken. Dat blijkt uit stukken die wethouder Bianca Bremer aan de gemeenteraad heeft gezonden.

De bestuurder wijst de wens van de gemeenteraad om meer sociale woningen en woningen in het zogenoemde middensegment op Overgoo te realiseren af. De financiële haalbaarheid van de woningbouw staat al onder druk, nog afgezien van stijgende bouwkosten. Van de te bouwen woningen wordt 30 procent sociale woningbouw, 20 procent middensegment.

De gewenste tramhalte, geraamde kosten 13 miljoen euro, kan wel goedkoper (7,7 miljoen euro) maar de sociale veiligheid blijft een probleem. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat de halte maar 60 reizigers per dag extra oplevert voor HTM. Dat bij een kostenpost van 68.000 euro. De concessieverlener Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) heeft derhalve aangegeven geen geld in de halte te willen steken.

MRDH wil wel meebetalen aan een betere bereikbaarheid van het RandstadRail-station Leidschendam-Voorburg voor bewoners van Overgoo. Dit door middel van een fietspad, aanleg van een parkeerterrein tegen het talud van de lijn aan bij de Broekweg, en een betere toegankelijkheid van de halte.

Op grond van een gedaan verkeersonderzoek stelt Bremer dat er met de woningbouw en de komst van kantoren, een hotel en voorzieningen op Overgoo, geen ingrepen in het wegennet nodig zijn. De omliggende wegen kunnen het extra autoverkeer aan. De doorstroming wordt niet belemmerd noch zijn er risico’s voor de verkeersveiligheid.

Daarbij wordt ervan uitgegaan dat automobilisten die op Overgoo moeten zijn via de Vlietweg de wijk in en uit rijden. Wel wordt er ‘nog’ van uitgegaan dat een te bouwen parkeergarage op Overgoo vanaf de Noordelijke Randweg een inrit krijgt.

Bremer meldt verder weten dat er geen aanleiding is een basisschool op Overgoo te realiseren. In de buurt zijn scholen genoeg. Wel zijn er faciliteiten voorzien voor kinderopvang, fitness, een huisarts en kleinschalige gezondheidszorg.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter