Nieuws
Plan voor versmalling Oosteinde Voorburg

Het Oosteinde in Voorburg zou ter hoogte van Park Vreugd en Rust versmald moeten worden dan wel zouden er maatregelen genomen moeten worden om het autoverkeer daar te beperken. Zo zouden de twee parkdelen beter met elkaar verbonden kunnen worden zoals ook de bedoeling was van J.D. Zocher, de architect van het park.

Een en ander blijkt uit een publicatie van de gemeente over het voornemen het park terug te brengen in de stijl van Zocher uit 1865. Het stuk dateert van augustus 2022. Verwezen wordt naar een rapport van de provincie Zuid-Holland over het park uit 2017 en de plannen die de Stichting Mooi Voorburg sindsdien voor het park heeft gemaakt.

Recent liet de Welstand- en monumentencommissie nog weten niet akkoord te kunnen gaan met de gevraagde vergunningen voor het omvormen van de paden (grind), nieuwe hekken rond de hertenkamp, een Zwitserse brug naar de hertenkamp, een brug en looproute over het eiland tussen Huize Vreugd en Rust en de Vliet alsmede wijzigingen aan een ingang van het park aan de Parkweg, tegenover de voormalige Rabobank.

In de gemeentelijke publicatie staat een ‘agenda’ voor de werken aan het park: grind paden, terugkeer Zwitserse brug, versterken bloemperken, historische hekken bij hertenkamp, historische inrichting hertenkamp, herstel looproute over het eiland, nieuwe uitstraling muur bij de tennisbaan. Voor de verdere toekomst wordt genoemd: duiventil, kruidentuin, Zocherbanken, bruggetje bij de Vliet, theekoepel, opknappen groen, opknappen parkentree Oosteinde.

Opgemerkt wordt wel dat alle plannen afhankelijk zijn van beschikbare subsidies en vergunningen. De provincie Zuid-Holland heeft eerder 300.000 euro subsidie toegekend. Die moet echter voor juni 2023 zijn besteed, anders moet het geld teruggestort worden.

Naar aanleiding van de houding van de Welstand- en monumentencommissie liet de gemeente eerder weten de plannen aan te gaan scherpen en verder te verduidelijken om zo de commissie alsnog om te stemmen. Hoe lang een en ander duurt werd niet bekend gemaakt.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter