Activiteiten
Voorburgse musea in kerstsfeer

In het winterseizoen staan de Voorburgse musea Swaensteyn en Hofwijck als vanouds in het teken van kerst en gezellig samenzijn. Beide locaties worden door de vrijwilligers voorzien van sfeervolle versiering en in Swaensteyn is de tentoonstelling Kerst uitgestald te bewonderen. Bezoekers kunnen bovendien genieten van diverse concerten, lezingen en kinderworkshops.

Van 7 december tot en met 8 januari is in Swaensteyn de tentoonstelling Kerst uitgestald te zien. De tentoonstelling bestaat uit de mooiste kerststallen en kerstgroepen uit de collecties van verzamelaars Anita Lankhuijzen, Meindert Marijs en Cees Nijgh, en de eigen verzameling van Swaensteyn. Pronkstuk is een unieke Napolitaanse kerstgroep die uit meer dan honderd figuren bestaat. In de tentoonstelling is, naast een grote variëteit aan traditionele kerststallen, aandacht voor papieren kerststallen. Deze zogenaamde ‘grafische kerststallen’ waren een goedkoop alternatief voor kerststallen met beeldjes.

Lichtjesavond is niet compleet zonder een bezoek aan Hofwijck. De tuin van de buitenplaats wordt verlicht en het huis is versierd met kransen, kersttakken en een klassieke kerstboom. Geniet van een warme wafel, choco of een glaasje glühwein, met op de achtergrond het Dickenskoor van Theatergroep Spot.

In de museumwinkel is een speciale boeken uitverkoop. Tijdens Lichtjesavond blijft Hofwijck geopend van 17.00-21.00 uur, entreeprijs is 50% korting, kinderen gratis. Ook op Tweede Kerstdag kunt u een bezoek brengen aan Swaensteyn en Hofwijck. De musea zijn dan geopend van 12.00-16.00 uur.

Op de zondagen 11, 18 en 26 december verzorgt Meindert Marijs om 14.00 uur een lezing over ‘Anna – De moeder van Maria’. In deze lezing wordt het kerstverhaal uitgediept, waardoor de kunstwerken en kerststallen in de tentoonstelling Kerst uitgestald verder tot leven komen. De lezing is gratis in combinatie met een geldig entreebewijs.

Het Huygensmuseum organiseert in de kerstvakantie twee kinderworkshops. Op 28 december gaat men in Swaensteyn de mooiste kerstboompjes en Nieuwjaarswensen knutselen. En op 4 januari is in Hofwijck de workshop Thaumatroop en Anamorphose maken. De workshops zijn voor kinderen van 6 t/m 12 jaar en kosten 7,50 euro per deelnemer (inclusief entree en limonade) en starten om 14.00 uur.

In het winterseizoen kan ook weer genoten worden van de zondagochtendconcerten in Hofwijck met optredens van het Caran-duo (18 december), Amuse-oreille (15 januari) en Camerata Trajectina (5 februari). De concerten vinden plaats van 11.00-12.00 uur. Vanaf 10.30 is de inloop met een kopje koffie of thee. Kosten zijn 19,50 euro per persoon.

Zie voor meer informatie en aanmeldingen: http://swaensteyn.nl/agenda en http://hofwijck.nl/agenda (foto Charles Groeneveld)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter