Nieuws
Geen Romeinse nepput in Voorburgs park

De directie van het Huygens Museum trekt de vergunningaanvraag voor de bouw van een nep Romeinse waterput – putfolly – in park Arentsburgh (Voorburg-West), in. Dat heeft wethouder Bianca Bremer de gemeenteraad bericht.

Tegen het plan bestond grote weerstand van omwonenden. De putfolly zou een vijf meter hoog vierkant gebouw worden met verlichte vitrines in alle zijvlakken. Bovendien zouden er in een nabij gelegen vijver met luchtbellen de contouren van een Romeins badhuis aangegeven worden.

Het project was bedoeld om het Romeinse verleden van deze plek (hier lag de Romeinse stad Forum Hadriani, red.) beter tot uitdrukking te brengen. Gemeente (50.000 euro) en provincie Zuid-Holland (150.000 euro) hadden er subsidie voor gegeven.

Nu de museumdirectie de vergunningaanvraag intrekt ondernemen B&W geen verdere actie aangaande het plan, aldus Bremer. Wel zal er met omwonenden gepraat gaan worden over hun ideeën.

De vergunningaanvraag stamt uit maart 2022. Omdat het bij het park gaat om een Rijksmonument diende de Rijksdienst voor cultureel erfgoed ook akkoord te gaan. Die dienst had nog geen besluit genomen.

Het Huygens Museum zal de reeds verkregen subsidies moeten terug betalen. Aan het plan voor de putfolly is vier jaar gewerkt. Omwonenden zijn er nooit bij betrokken; de gemeenteraad heeft pas enkele maanden geleden voor het eerst over het voornemen gesproken.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter