Nieuws
GGD druk met Nu Niet Zwanger

Annette de Boer, directeur bij GGD Haaglanden, heeft samen met partners een handtekening onder het Nu Niet Zwanger-convenant gezet. Nu Niet Zwanger (NNZ) is onderdeel van het landelijk actieprogramma Kansrijke Start.

Annette de Boer: ,,De GGD zet in op gelijke kansen op een goede gezondheid voor iedereen. Al vanaf de eerste 1000 dagen, al vanaf de zwangerschap. Kansrijke Start, inclusief Nu Niet Zwanger, is daarom een belangrijk onderdeel van hoe we als GGD onze ambities willen waarmaken.”

Nu Niet Zwanger is bestemd voor hulpverleners. Vanuit de persoonlijke relatie die hulpverleners hebben met hun cliënt kunnen zij het gesprek aangaan over zaken rond kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. Nu Niet Zwanger heeft als doel dat mannen en vrouwen in kwetsbare omstandigheden niet overvallen hoeven te worden door een onbedoelde zwangerschap.

De mensen, die Nu Niet Zwanger via de hulpverlener wil bereiken, zijn vrouwen en mannen in de vruchtbare leeftijd met complexe problemen, zoals dakloosheid, schulden, psychiatrische problemen, verslaving, een verstandelijke beperking, illegaliteit en/of loverboyproblematiek. Het gaat veelal om mensen die al geruime tijd in beeld zijn bij hulpverleners. Hun leven wordt veelal bepaald door de hectiek van de dag en het is daarom voor hen vaak lastig om zelf echt de regie te nemen over de situatie.

Melissa Geers, projectleider NNZ Den Haag: ,,Het hebben van de juiste kennis is ontzettend belangrijk. Mensen zijn soms onvoldoende op de hoogte hoe bepaalde anticonceptiemiddelen werken. Vrouwen die de pil alleen innemen na gemeenschap of cliënten die het over de morning-afterpil in plaats van anticonceptiepil hebben. Er is een geval bekend waarbij een vrouw zwanger raakte omdat haar man begrepen had dat hij de pil moest slikken.”

,,Ook financiële ondersteuning is erg belangrijk. Mensen kunnen anticonceptie niet altijd betalen. Er zijn schrijnende verhalen van vrouwen die meermaals een abortus hebben laten uitvoeren, omdat dit wel wordt vergoed. Kortwerkende anticonceptiemiddelen, zoals de pil of condooms, vragen om ‘commitment’ en kennis van het middel. In de afgelopen jaren is er hard gewerkt aan het opbouwen van een sociaal- en medisch netwerk en zijn er prachtige resultaten behaald waarbij wij veel mensen hebben kunnen ondersteunen bij het regie voeren over hun kinderwens.”

Meer informatie over Nu Niet Zwanger vindt u op www.nunietzwanger.nl

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter