Nieuws
Politie gaat elektrisch

De politie start een aanbesteding voor het basis politievoertuig, zowel het personenvoertuig als de personenbus. Bijzonder is dat voor het eerst ook elektrische voertuigen worden aanbesteed. Deze aanbesteding wordt naar verwachting medio 2023 gepubliceerd.

,,Een deel van de aanbesteding basis politievoertuigen wordt elektrisch”, aldus Irene Meulenkamp. ,,In een aantal politie eenheden is al getest met elektrische auto’s. De politie kiest voor elektrisch rijden om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Het deel dat nog een fossiele verbrandingsmotor heeft, zal benzine of mild-hybride worden. Om het risico op leveringsproblemen te beperken, kiezen we voor de personenvoertuigen om twee merken te contracteren. Voor elektrische personenbusjes is de markt nog niet ver genoeg ontwikkeld, dus dat worden wel diesels. We houden wel de optie open voor elektrische busjes.”

Politiemedewerkers die het voertuig nodig hebben in hun werk, zijn nauw betrokken bij de aanbesteding. Zij hebben bijvoorbeeld geholpen bij het opstellen van het Programma van Eisen. Daarin staan de eigenschappen waaraan het voertuig moet voldoen. In een later stadium spelen onder andere rijtests – door politiemedewerkers die de auto straks gebruiken – een belangrijke rol. De nieuwe voertuigen worden vanaf 1 januari 2025 opgenomen in het wagenpark. (foto Korpsmedia Peter Monteny)

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter