Nieuws
Maar 14.000 woningen er bij

In Zuid-Holland zijn er afgelopen jaar 14.404 woningen bij gekomen. In de regio Haaglanden, waaronder Leidschendam-Voorburg, waren dat er 4354. Dat was het hoogste aantal van alle regio’s in de provincie. Dat heeft gedeputeerde Anne Koning bekend gemaakt in een brief aan Provinciale Staten.

De woningvoorraad in Zuid-Holland was op 1 januari van dit jaar 1,724 miljoen; in de regio Haaglanden 530.439. Over de periode 2022-2030 moet die voorraad groeien met 209.500 woningen waarvan 76.550 in de regio Haaglanden moeten komen.

De gedeputeerde meldt dat het gemiddeld twee jaar duurt voordat een woning waarvoor vergunning is afgegeven er staat. In het tweede kwartaal van dit jaar (de laatst beschikbare gegevens) was de bouw van 22.500 woningen ‘vergund’. Er waren er echter maar 12.500 gerealiseerd.

Koning noemt wel een aantal problemen: tekort aan personeel in de bouw, tekort aan bouwmaterialen, inflatie, stijgende (hypotheek)rente en de recente uitspraak van de Raad van State waardoor de bouwvrijstelling wat betreft stikstofneerslag in natuurgebieden is vervallen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter