Nieuws
B&W komen met opkoopbescherming

B&W komen begin 2023 met een regeling inzake opkoopbescherming waardoor het investeerders en beleggers wordt verboden goedkope woningen in de gemeente te verhuren. Uit onderzoek is gebleken dat investeerders/beleggers steeds meer woningen opkopen met een prijs tot 325.000 euro. Dat gebeurt met name in de wijken Voorburg Noord, Voorburg Midden, Voorburg Bovenveen en De Heuvel/Amstelwijk in Leidschendam.

Opkoopbescherming heeft tot doel de kansen tot toetreding op de koopwoningmarkt voor met name starters en inwoners met een middeninkomen op korte termijn te verbeteren; koopwoningen tot en met het middeldure segment te beschermen tegen opkoop door investeerders/beleggers; de onevenwichtige en onrechtvaardige effecten van schaarste aan goedkope en middeldure koopwoningen tegen te gaan; de leefbaarheid van buurten te behouden.

In Leidschendam-Voorburg is een grote schaarste aan goedkope en middeldure koopwoningen. De kansen voor starters en (lagere) middeninkomens om een koopwoningen te bemachtigen staan daardoor sterk onder druk.

Een Regeling opkoopbescherming biedt meer kansen voor starters en middeninkomens door goedkope en middeldure koopwoningen te beschermen tegen verhuur, aldus B&W. Meer koopwoningen blijven beschikbaar voor mensen die er zelf in gaan wonen. Opkoopbescherming kan een bijdrage leveren aan de sociale cohesie en daarmee de leefbaarheid in een buurt. Ook voorkomt dit een waterbedeffect gezien het feit dat een Regeling opkoopbescherming sinds 1 maart 2022 in de gemeente Den Haag is ingevoerd.

De gemeenteraad heeft eind 2021 via een aangenomen motie gevraagd om een regeling opkoopbescherming. (illustratieve foto)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter