Nieuws
Vaccinatie apenpokken stopt

De uitbraak van de apenpokken is vrijwel voorbij. Dat meldt de GGD Haaglanden. De vaccinatiecampagne om de verspreiding van apenpokken tegen te gaan stopt daarom per 31 december.

Afgelopen zomer werd bij GGD Haaglanden gestart met een vaccinatiecampagne tegen apenpokken. Het doel van de campagne was de verspreiding van de snel oplopende uitbraak te doorbreken. Mensen met een grote kans om besmet te raken werden uitgenodigd om zich te laten vaccineren.

Na een piek in het aantal besmettingen in de zomer, nam het aantal besmettingen met het apenpokkenvirus af tot een paar besmettingen per week. Door het kleine aantal nieuwe besmettingen is de noodzaak om te vaccineren dan ook niet meer aanwezig. Behalve vaccinaties hebben ook veranderd gedrag van de doelgroep en natuurlijke immuniteit na een doorgemaakte besmetting waarschijnlijk geleid tot de afname van het aantal nieuwe besmettingen. Hoe groot het effect van de vaccinaties was, is nog niet bekend.

Alhoewel het aantal besmettingen op dit moment laag is, is de ziekte niet verdwenen. Het blijft dan dus belangrijk om alert te zijn op klachten bij uzelf en uw bedpartner. Twijfelt u of u klachten heeft, neem dan contact op met uw huisarts of met het centrum seksuele gezondheid

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter