Nieuws
Bouwfeest Fonteinkerk Voorburg

Kopers en relaties waren aanwezig tijdens een bouwfeest van de Fonteinkerk in Voorburg. Ook wethouder Bianca Bremer was present. Kopers en andere aanwezigen gaven aan enthousiast te zijn over het bijzondere ontwerp van De Fonteinkerk, waarbij niet alleen in, maar ook op de kerk woningen komen. Dit zogenaamde ‘optopmodel’ is samen met omwonenden bedacht tijdens een participatietraject. In totaal komen er 19 appartementen.

,,De bouw is eigenlijk al in januari dit jaar van start gegaan, maar een feestelijk moment konden we daarvan niet maken vanwege de coronamaatregelen. Ik ben blij dat het vandaag wel gelukt is om er een mooi feest van te maken met de toekomstige bewoners”, zegt Ernest van de Meijde, directeur van Wibaut Projectontwikkeling. Inmiddels heeft de bouw bijna het hoogste punt bereikt. De eerste woningen worden naar verwachting opgeleverd aan het eind van het derde kwartaal van 2023.

Bovenop de kerk worden 3 extra verdiepingen gebouwd. Dit zogenoemde ‘optopmodel’ is samen met omwonenden bedacht tijdens een participatietraject. Bianca Bremer: ,,Heel mooi te zien dat mede dankzij de goede ideeën van participanten een prachtig ontwerp is gemaakt waarbij nieuwbouw wordt gecombineerd met het monumentale karakter van de kerk. Ik kan me voostellen dat de toekomstige bewoners niet kunnen wachten tot ze hun intrek in hun nieuwe woning kunnen nemen.”

In totaal komen er 19 appartementen in het gebouw: 8 in de kerk en 11 in de nieuwbouw. De woonoppervlaktes variëren tussen ca. 104 en 214 m2. Alle appartementen krijgen een eigen buitenruimte (terras of balkon(s)). De kerk gaat flink veranderen, maar bepaalde monumentale onderdelen van het gebouw blijven, zoals de entree, de vakkundig ontworpen glazen voorgevel en de twee torens. Het bijzonder ontwerp is van HP Architecten uit Rotterdam. De Fonteinkerk ligt aan de zuidwestkant van Voorburg aan de Vliet, met aan de overzijde het landgoed Dorrepaal.

De Fonteinkerk uit 1958, ontworpen door architect G.W. van Essen, bestaat uit een hoofd- en bijgebouw. Opvallend zijn de twee betonnen pylonen met in één van die torens een luidklok, die bij Petit Fritsen in Aarle-Rixtel werd gegoten. De klok droeg als randschrift ‘O, alle gij dorstigen, komt tot de wateren’. Als gevolg van de krimpende geloofsgemeenschap zag de Protestantse Gemeente zich genoodzaakt het kerkgebouw af te stoten. (foto Theo Bos)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter