Nieuws
20% Nederlanders met basisverzekering heeft spijt

20% van de Nederlanders met alleen een basisverzekering had in 2022 spijt van deze keuze. Een meerderheid van deze groep (55%) had aanvullende zorg nodig en was goedkoper uit geweest met een aanvullende verzekering. Een ander deel (45%) heeft aanvullende zorg gemeden omdat ze deze zorgkosten niet konden/wilden maken. Dit blijkt uit onderzoek van online vergelijker Pricewise.

In totaal sloeg bijna twee op tien van de Nederlanders (17%) dit jaar zorg over omdat ze niet aanvullend verzekerd waren. Vooral een bezoek aan de tandarts (40%) of fysiotherapeut (35%) werd vermeden. Met de kennis van nu hadden onverzekerde Nederlanders zich vooral willen verzekeren voor tandarts (21%), fysiotherapie (18%) en brillen en lenzen (14%).

Louise van Wijk, zorgspecialist Pricewise: ,,De kosten van onverzekerde aanvullende zorg kunnen rauw op je dak vallen en zijn in veel gevallen veel hoger dan de totale jaarpremie van een aanvullende verzekering. Zo’n aanvullende tandartsverzekering lijkt op het eerste gezicht een stuk duurder, maar als het niet afsluiten van die verzekering leidt tot het overslaan van noodzakelijke tandartsbezoeken, dan ben je veel verder van huis het volgende zorgjaar. Denk aan het overslaan van een relatief goedkope behandeling voor het vullen van een gaatje. Laat je dit niet behandelen, dan kan hier later een wortelkanaalbehandeling voor nodig zijn die vele malen duurder is. Als de kans groot is dat je tandartszorg nodig hebt, dan zijn die paar tientjes per maand het uiteindelijk meer dan waard op de totale tandartsrekening. Ga daarom goed na voordat je je zorgverzekering van volgend jaar samenstelt: verwacht ik deze zorg nodig te hebben?”

,,Als je weet welke zorg je in ieder geval nodig hebt, kun je de afweging maken of een aanvullende verzekering loont in jouw specifieke geval. De premie voor een aanvullende tandartsverzekering leg je bijvoorbeeld naast de kosten voor de behandelingen die jij nodig denkt te hebben. De tandartstarieven zijn altijd wettelijk bepaald en staan al vast voor 2023. Ga je jaarlijks alleen één keer op controle en laat je je gebit reinigen? Dan is de aanvullende verzekering waarschijnlijk niet lonend voor jou. Een aanvullende verzekering voor fysiotherapie is vaak sneller lonend. Voor een pakket van negen behandelingen ligt de premie tussen de 100 en 270 euro op jaarbasis en een gemiddelde fysiobehandeling kost tussen de 35 en 45 euro. Negen behandelingen kosten zonder aanvullende verzekering dus al snel meer dan driehonderd euro. In sommige gevallen heb je de verzekering er al na een paar behandelingen uit.” (foto archief)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter