Nieuws
Jacht op hondenbezitters geopend

Met het aanstellen van een aantal nieuwe BOA’s (bijzondere opsporingsambtenaren) lijkt meteen de jacht op hondenbezitters geopend. Uit tal van plekken in de gemeente zijn er verhalen te horen over mensen die zijn aangesproken over hun loslopende hond. Eénmaal een waarschuwing, daarna een bekeuring van ruim 100 euro. Het lijkt er veel op dat de gemeente met deze aanpak het afschaffen van de hondenbelasting wil compenseren.

In het Voorburgse Park Vreugd en Rust heeft vrijwel iedere hondenbezitter de BOA’s al ontdekt. En er zijn al heel wat discussies gevoerd. Volgens de opsporing ambtenaren zijn de kwispelroutes, waar honden los mochten lopen, door de gemeente opgeheven. Daartoe zijn de borden verwijderd. Enige vorm van communicatie over deze maatregel heeft echter nooit plaats gevonden. Als regel zou nu gelden: honden moeten áltijd aangelijnd zijn, behalve in de daartoe aangewezen gebieden.

Ook daar wringt te schoen: Er zijn in Leidschendam-Voorburg niet al te veel van die gebieden. Sommigen zijn verkleind (Spinozapark), anderen te druk (Sytwende), of onveilig vanwege langsrazend verkeer (Juliana/Bernhardpark).

Inmiddels heeft een groep hondeneigenaren zich verenigd in een comité. Zij zijn voornemens op korte termijn een brief aan de gemeente te richten. Daarin zal om overleg worden gevraagd.

Een woordvoerster van de gemeente laat desgevraagd het volgende weten: ‘Het is bij ons niet bekend dat onze handhavers anders opereren dan voorheen. Er zijn geen mutaties uitgevoerd aan de eerder ingestelde losloopgebieden en kwispelzone’s. De aanlijnplicht voor honden is al vele jaren van toepassing. Die staat in de Algemene plaatselijke verordening (APV), in artikel 2:57. Er is geen relatie tussen het afschaffen van de hondenbelasting en het handhaven op de APV’.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter