Nieuws
U zegt het maar: Burgernet waarschuwt voor inbrekers

‘De dagen worden donkerder, wat betekent dat de feestdagen in aantocht zijn. December is een maand waarin veel mensen feest vieren. Echter betekent dit ook feest voor inbrekers. Mensen gaan een dagje weg of op vakantie. Volle brievenbussen, gesloten gordijnen en ’s avonds geen verlichting in de woning zijn tekenen voor inbrekers om hun slag te slaan. Bovendien zijn inbrekers minder zichtbaar doordat het vroeg donker is.

Tijdens een inbraak worden vaak goederen met een hoge emotionele waarde weggenomen die voor de gedupeerden onvervangbaar zijn. De impact van een inbraak wordt helaas vaak onderschat. Zo worden niet alleen fysieke goederen meegenomen, ook uw mentale gezondheid wordt door een inbraak beïnvloed.

Er zijn verschillende manieren waarop een woninginbraak wordt gepleegd. De afgelopen tijd is er voornamelijk sprake geweest van inbraak door insluiping. Hierbij komt de inbreker binnen via een openstaand raam of niet (goed) afgesloten deur. Door ramen en deuren dicht en op slot te doen voorkomt u dat er op deze manier kan worden ingebroken.

Hieronder een aantal handige inbraakpreventietips zodat u goed voorbereid van huis kan:

=Wek de indruk dat u thuis bent. Gebruik bijvoorbeeld tijdschakelaars om in verschillende vertrekken op wisselende tijdstippen uw verlichting in en uit te schakelen;
=Gebruik in donkere uren de verlichting bij uw toegangsdeuren. Dat maakt sociale controle gemakkelijker;
=Zorg dat inbrekers, met name in voor- en zijtuinen, zich niet kunnen verschuilen achter struiken. Snoei tijdig;
=Laat uw post door iemand opruimen als u op vakantie gaat;
=Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen voor of achter uw woning staan die het makkelijk maken om naar binnen te klimmen;
=Communiceer uw vakantieplannen niet op sociale media (Facebook, Twitter, Instagram, etc.) of op uw antwoordapparaat;
=Beveilig uw woning volgens de richtlijnen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW).

Sociale controle is ook van belang om criminaliteit zoals woninginbraken tegen te gaan:

=Maak afspraken met uw buren om, als u bijvoorbeeld op vakantie bent, een oogje in het zeil te houden;
=Bel altijd 112 als u in uw buurt iets verdachts ziet;
=Meldt u naast Burgernet ook aan voor de app-groep in uw buurt. Wilt u meer informatie over de buurtpreventiegroepen in uw buurt of wilt u zich aanmelden, kijk dan op: https://www.delft.nl/wonen-delft/veiligheid/buurtpreventie ‘.

(Burgernet Leidschendam-Voorburg)

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter