Nieuws
Camera’s in grote delen gemeente

De burgemeester kan in grote delen van de gemeente camera’s laten plaatsen. Te weten: Herenstraat, Stationsplein en omgeving Voorburg; Damlaan en omgeving Leidschendam; J.S. Bachlaan en omgeving Leidschendam; Amstelhof en omgeving Leidschendam; De Prinsenhof en omgeving Leidschendam. Dat blijkt uit de Algemene plaatselijke verordening (APV). Welk gebied er onder de definitie ‘en omgeving valt’ is niet bepaald. De APV-bepaling stamt uit 2008 en is nadien nooit meer aangepast.

Een woordvoerster van B&W: ,,Wat betreft en omgeving en tot waar dat gebied / omgeving precies loopt: uit de raadsstukken uit die tijd blijkt dit niet verder ingevuld te zijn. De omschrijving lijkt bewust ‘breed’ te zijn gehouden omdat overlast beperkt zich niet tot één bepaalde straat of laan, maar kan ook daar omheen spelen; de burgemeester in samenspraak met de gebiedsofficier van het OM en de teamchef van de politie nu snel kan acteren wanneer daar aanleiding toe is.’’

Op dit moment is er één camera in de gemeente actief: op de Bruinings Ingehoeslaan in Voorburg-Bovenveen. Die staat daar sinds augustus 2019 vanwege de overlast bij de avondwinkel.

Wanneer de burgemeester besluit camera’s te plaatsen, dan wordt in dat besluit aangegeven waarom camera’s op die locatie(s) nodig zijn en om welk gebied het precies gaat. Dat gebied wordt dan normaliter omlijnd aangegeven op een plattegrond. Alleen zijn er dus op grond van de APV 2008 ook andere mogelijkheden. Volgens de woordvoerster zijn de locaties genoemd in de APV daarin opgenomen vanwege problemen die zich sinds 2006 voordeden. Waarom de APV op dit punt nooit is aangepast, is onduidelijk. Waarschuwingsborden dat er camera’s hangen staan er niet op genoemde plekken.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter