Nieuws
Plan nieuwe brug ligt er al jaren

Al sinds medio 2019 ligt er bij de provincie een plan om de Nieuwe Tolbrug, ook wel Kippenbrug genoemd, tussen de Hoekweg en de Westvlietweg in Voorburg-West, te vervangen. Er zou een nieuwe brug over de Vliet moeten komen aan de Rijswijkse kant van de Trekvliet, tussen de Nassaukade en de Jan Thijssenweg.

De Nieuwe Tolbrug is een Rijksmonument. De brug stamt uit 1892. Sinds 1919 is het een ophaalbrug. De brug vormt een belemmering voor de aanleg van een snelle fietsverbinding tussen Den Haag Centrum en Ypenburg. De Nieuwe Tolbrug is smal (2,7 meter) en kent aan beide zijden heel steile, korte hellingen die eigenlijk alleen lopend te doen zijn.

In het rapport ‘Waardering Nieuwe Tolbrug in Voorburg’ van mei 2019, opgesteld voor de provincie Zuid-Holland door Nederlandse sluizen en stuwen advies, staan vier oplossingsvarianten:

= Nieuwe Tolbrug verplaatsen. Is uit cultuur-historisch oogpunt niet gewenst,

= Aanpassen Nieuwe Tolbrug waardoor hellingen minder steil worden. Is uit cultuur-historisch oogpunt niet gewenst. Brug blijft bovendien te smal,

= Aanpassen Nieuwe Tolbrug als bij vorige variant en de brug meteen breder maken (4 meter). Is uit cultuur-historisch oogpunt niet gewenst,

= Bouw van een nieuwe brug aan de Rijswijkse kant van de Trekvliet (de historische plek van de Nieuwe Tolbrug) met handhaving van de huidige monumentale brug.

In het rapport wordt voor de laatste variant gekozen. Wel wordt opgemerkt dat een nieuwe brug met handhaving van de huidige dubbele onderhoudskosten met zich brengt, nog afgezien van de bouwkosten voor de nieuwe brug. Daarnaast zal er een fietspad aangelegd moeten worden naar en van de nieuwe brug. En er ontstaat een nieuwe belemmering voor de scheepvaart op de Vliet.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter